Първият планетариум в София отвори врати

Първият планетариум в София отвори врати
A A+ A++ A

Първият планетариум в София отвори врати. Съоръжението, наречено „Андромеда“, се намира пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в Южния парк.

Планетариумът е с височина 4,6 м и диаметър на купола 5 м. Капацитетът на посещения е до 15 души на всеки час, а работното му време – от 11.00 до 22.00 часа, като последната група влиза в 21.00 часа.

Програмата му включва прожекции на филми от различни области на човешкото знание – космос, физика, биология, а също - история, икономика, игри и много други. Цялото съдържание ще е преведено и озвучено на български език. За по-късен етап се планират и лекции, мастър класове и специални събития.

Билети за прожекциите се купуват на касите в центъра. Цените са от 10 до 18 лв., като деца до 7 години влизат безплатно, ако седят в родител.

Проектът е изцяло български. Дело е на експерименталното конструкторско бюро „Фотоника“. Сред създателите на планетариума е авиационният инженер Недислав Веселинов. По думите му, са работили с много устрем и огромна любов. Най-младият член на екипа е завършил наскоро средното си образование.

„Не е никак евтино. Трудът ни беше доброволен. Цената му е като на малък апартамент в София – към 160 000 лева. Част от тях сме набрали от различни фондации, по-голяма част от сумата – от частни инвеститори, които очакват да им върнем парите“, разказа Веселинов пред БНР.

Над 100 са били дарителите по време на кампанията за изграждането на планетариума. Създателите му обмислят социална програма, която да позволи безплатен достъп за хора от социално уязвими групи. „Искаме да създадем и школа по астрономия“, каза инж. Веселинов.

#планетариум #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"