"Политико": Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено

"Политико": Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено
Фейсбук/Виктор Орбан
A A+ A++ A

Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено, писа днес саркастично брюкселското издание "Политико". След месеци на разправии председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе в сряда историческо решение да се противопостави на унгарското правителство на Виктор Орбан заради хроничната корупция и неспазването на принципите на правовата държава, като замрази трансфери на стойност до 13,3 млрд. евро.

Според експерти, журналисти и съдии от ЕС Орбан потиска демокрацията и свободните медии в Унгария и е създал система на ендемична корупция, която отчасти се основава на преразпределяне на средства от ЕС, предназначени за подпомагане на развитието на страната. Парите, които Брюксел сега планира да спре, са милиарди, на които все по-изолираното и икономически обсадено правителство в Будапеща разчиташе с нетърпение. Решението показва, че ЕС не е безсилен пред подкупите и вътрешния разпад, въпреки че се справя с тях изключително бавно.

Фон дер Лайен и нейният екип решиха, че правителството на Орбан не е изпълнило набор от самоналожени обещания за справяне с корупцията в срок до 19 ноември. Поради това Брюксел ще задържи плащанията по фонда за възстановяване от пандемията (в размер на около 5,8 млрд. евро), докато Будапеща не изпълни тези ангажименти. Страната ще трябва да предприеме и допълнителни стъпки за възстановяване на върховенството на закона, за да деблокира средствата за възстановяване.

Успоредно с това, като исторически ход, Комисията реши, че ще препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от редовния бюджет на ЕС - сума, която според Брюксел е непосредствено застрашена от злоупотреба поради посочените опасения за корупция.

Ходът на Брюксел бе изненада за мнозина в Брюксел, тъй като доскоро изглеждаше, че Еврокомисията е готова да сключи сделка с Будапеща, за да отблокира средствата. Германското списание "Шпигел" първо съобщи, че ЕК не вярва на усилията на Будапеща.

Топката е в полето на страните от ЕС: След ясно изразената отрицателна оценка на Брюксел финансовите министри на ЕС сега трябва да решат дали да замразят тези 7,5 млрд. евро, които се равняват на 65% от т.нар. кохезионни фондове, предназначени за Унгария през бюджетния период на ЕС 2021-2027 г.

Правната аргументация на Брюксел е следната: Ендемичните корупционни рискове, провалените процедури за възлагане на обществени поръчки и други системни недостатъци означават, че съществува голям риск парите на данъкоплатците от ЕС да бъдат изразходвани неправилно в Унгария. Будапеща не може да гарантира, че средствата на ЕС ще достигнат до получателите, за които са предназначени, и следователно ЕК не може да ги изплати.

Разбира се, това разсъждение поставя въпроса: Защо Брюксел не замрази всички трансфери за Унгария, особено щедрите земеделски фондове, при положение че многократно е докладвано за корупция при земеделските плащания на ЕС?

Но има и по-добри новини за Будапеща. Макар да задържа парите за възстановяване и да препоръчва замразяване на част от редовните средства, Еврокомисията ще препоръча на страните от ЕС да одобрят Плана за възстановяване и устойчивост на Унгария - договора, в който Будапеща подробно описва как ще използва парите за възстановяване (ако изобщо ги получи).

С одобряването на плана преди края на годината ЕС гарантира, че средствата ще бъдат на разположение и през следващата година - ако Будапеща изпълни редица условия, с които се е ангажирала, включително реформите в областта на борбата с корупцията и върховенството на закона. Това означава, че Брюксел запазва моркова и го прехвърля за следващата година.

Решението на Фон дер Лайен е типично за брюкселската еврокрация. То беше мъчително бавно и протяжно и в няколко момента Комисията изглеждаше на път да се откаже в полза на бърза сделка с Орбан, който се опитва да изнудва ЕС, като блокира несвързани с него гласувания в Съвета по всички въпроси - от минимален данък за мултинационалните компании до санкции срещу Русия. Зад кулисите, както твърдят служители, правителството на Орбан също оказва натиск върху компании от германски производители на автомобили до френски супермаркети в опит да принуди Брюксел да отстъпи.

Орбан има репутацията на ловък политически играч. Но с решението си от тази седмица Еврокомисията доказа, че е по-умният играч. В продължение на месеци на преговори Брюксел накара Орбан да се ангажира с дълъг списък от реформи, които той подписа, предполагайки, че са просто голямо пиар шоу. Но Еврокомисията прие писмените ангажименти на Будапеща за чиста монета и счете, че Унгария не е изпълнила собствените си обещания. Така че, както самият Орбан се съгласи, сега няма пари в брой. Това е една закъсняла, но доста забележителна победа за еврорократите, отбеляза "Политико", цитирано от "Сега".

#Унгария #ЕК #"Политико" #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »