БОЕЦ се сблъска с НСО заради Изборния кодекс

БОЕЦ се сблъска с НСО заради Изборния кодекс
стоп кадър
A A+ A++ A

Хартиената бюлетина отново разпали страстите в Народното събрание. Днес депутатите гледат на второ четене промените в Изборния кодекс, инициирани от БСП и подкрепени от ГЕРБ и ДПС, по силата на които ще се позволи избирателите да гласуват смесено.

Актуализирането на точката от дневния ред обаче провокира протест на 15-ина представители на гражданското движение "БОЕЦ", които скандираха и разпънаха плакати пред северния вход на парламента, от който обикновено влизат депутатите. Цялата сграда на НС бе обградена от полиция, която беше многократно повече от протестиращите и не допускаше преминаването на граждани около сградата на институцията.

Около час и половина след началото на работния ден на народните избраници шефът на "БОЕЦ" Георги Георгиев и негов съмишленик влязоха в сградата на парламента, като обикаляха из кулоарите.

Напрежението се повищи, когато "бойците" опитаха да заформят флашмоб и издигнаха плакати. Намесиха се охранителите от НСО, които ги призоваха да прекратят акцията си. Призивът им обаче не беше чут. Последва обаче опит за изземване на плаката от страна на гардовете, но респективно срещнал съпротива, като резултата беше скъсан плакат и разхвърчали се парчета хартия по парламентарните килими.

ПП поискаха прегласуване на вкарването на точката за Изборния кодекс
"Дойдохме спокойно, разпънахме плаката с нашето послание - Не пипайте кодекса. Вашата работа каква е - да ни късате плаката? Нещастник! Не ви е срам. Стоим отвън и по същия начин ни нападат! Това са провокации! Кой сте вие, как се казвате, имате ли име? Нападнахте ни и скъсахте плаката!", влезе в пререкание със шефа на охраната протестиращият.

"Целта ни беше да изразим както отвън нашата гражданска позиция както отвън, така и вътре в сградата на парламента нашата гражданска позиция срещу опитите да бъдат върнати хартиените бюлетини, да бъдем върнати в тези мракобесни времена на изборни фалшификации", обясни генезиса на акцията си Георги Георгиев.

Същевременно до Георгиев неотлъчно, поне в началото, стоеше и народният представител от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен и с артистичния си псевдоним Ицо Хазарта. Именно по покана на ПП представителите на "БОЕЦ" са получили пропуски за достъп до НС, призна лидерът на движението, цитиран от лупа.бг.

#сблъсък #НСО #сдружение "Боец"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"