СЗО и САЩ бият тревога: Има непосредствена глобална заплаха от морбили

СЗО и САЩ бият тревога: Има непосредствена глобална заплаха от морбили
A A+ A++ A

Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията предупредиха, че е налице непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в различни райони на света. Причината е в стабилния спад във ваксинациите и отслабеното наблюдение върху болестта в резултат на пандемията от Ковид.

Морбили е един от най-силно заразните човешки вируси. Заболяването е почти напълно предотвратимо чрез ваксинация. Нужно е обаче почти 95 на сто ваксинационно покритие, за да се избегнат взривове от заразата сред населението.

Рекорден брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали имунизацията срещу дребната шарка през 2021 г. заради ограниченията, свързани с пандемията от Ковид-19, се посочва в съвместен доклад на СЗО и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Макар случаите на морбили по света все още да не са се увеличи драстично в сравнение с предходните години, сега е времето за действие, каза пред Ройтерс Патрик О'Конъл, ръководител на екипа по морбили в СЗО, предаде БТА.

"На кръстопът сме. Предстоят 12-24 месеца на предизвикателства в опитите да ограничим разпространението", каза той.

Комбинация от фактори като мерките за социална дистанция и цикличната природа на морбили може да обясни защо все още няма взрив на заразата, независимо от увеличаващите се имунизационни пропуски, но това може бързо да се промени, обясни О'Конъл, подчертавайки колко силно заразно е заболяването.

СЗО вече отчита ръст на значимите огнища на болестта от началото на 2022 г., увеличили се от 19 до почти 30 през септември. О'Конър добави, че е особено разтревожен за части от субсахарска Африка.

#СЗО #морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти