Ново 20! Срокът за регистация на кладенците се отлага с повече от година, ето докога

Ново 20! Срокът за регистация на кладенците се отлага с повече от година, ето докога
Pixabay
A A+ A++ A

Срокът за регистрация на кладенци за задоволяване на собствени потребности на граждани, разположени в границите на населените места и селищните образувания, да бъде удължен с още три години - до 28 ноември 2025 г. Това решиха депутатите от Комисията по околната среда и водите на извънредно заседание в зала „Запад“ на Народното събрание с приемането на промени на второ четене в Закона за опазване на околната среда и водите.

Удължава се и срокът за регистрация на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.

Законодателните изменения бяха направени заради това, че се установи, че не всички собственици ще успеят да се регистрират в рамките на сегашния срок – до 28 ноември 2022 г., въпреки информационната кампания от страна на Министерството на околната страна и водите (МОСВ).

Първоначално, съгласно законопроекта с вносители Младен Шишков и група народни представители от ГЕРБ-СДС депутатите определиха срокът да бъде удължен само с една година, но впоследствие, по предложение на Манол Генов от "БСП за България", решиха, че ще е необходимо повече време за процеса.

Приетите в комисия промени в Закона за опазване на околна среда ще бъдат обсъдени на второ четене тази седмица в пленарната зала.



#кладенци #регистрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »