Работниците по стадионите в Катар: Бяхме по-зле и от роби

Работниците по стадионите в Катар: Бяхме по-зле и от роби
A A+ A++ A

Стадионът "Ал Байт" в катарския град Ал Хор бе построен специално за Световното първенство по футбол, също както и останалите осем стадиона. Външно фасадата му напомня за традиционните палатки на номадите, а и самото име "Ал Байт" означава именно това.

Стадионът е построен предимно от чуждестранни работници. Гастарбайтерите са били подлагани на огромна експлоатация. И това важи за повечето инфраструктурни обекти, построени за Световното първенство. Има множество сведения за мизерните условия, в които са били настанявани работниците, за изнудвачески договори и начисляване на незаконни хонорари на посреднически агенции.

"Чувствахме се като роби, всъщност бяхме по-зле и от роби. Един роб поне получава нещо за ядене", казва Нагиндар Ядав, който е работил на строителната площадка на стадион "Ал Байт" в продължение на близо година - между 2018 и 2019 г. Когато се връща в Непал, той разказва, че е трябвало да работи поне по 10 часа на ден, а често и по 16 часа.

Ядав твърди, че е имал право на месечна заплата в размер на 280 евро. Парите обаче се изплащали нередовно или изобщо не се изплащали. Той съобщава и за насилия от страна на началниците: Когато започнахме работа там, видяхме как седем работници бяха жестоко пребити в офиса на компанията.

Той разказва и за смърт: Страхувахме се за безопасността си. Особено когато работехме на голяма височина. Двама работници загинаха пред очите ми. Единият падна в асансьорната шахта, а другият - от крана. Те умряха на място. Бяхме в шок, отказахме да продължим да работим. Но началниците ни принудиха.

През май 2019 г. Ядав подписва клетвена декларация, че няма да говори за смъртта на двамата работници, както прави и друг негов колега. Тогава ФИФА за първи път публично призна, че на строителните обекти за Световната купа са били нарушавани международните трудови стандарти. Преди това ФИФА винаги е отричала това. Също както и Организационният комитет на Световното първенство, пише DW.

Ден преди церемонията по откриването президентът на ФИФА Джани Инфантино защити домакините от Катар срещу критиките: "За това, което ние, европейците, сме извършили през последните 3000 години, ще трябва да се извиняваме през следващите 3000 години, а не да учим на морал хората", каза той и обвини западните медии в "лицемерие" и "двойни стандарти".

#Катар #Катар 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"