"Асошиейтед прес" уволни репортер, съобщил, че Русия е нанесла ракетен удар по Полша

"Асошиейтед прес" уволни репортер, съобщил, че Русия е нанесла ракетен удар по Полша
УНИАН
A A+ A++ A

Агенция "Асошиейтед прес" уволни репортер, отразяващ въпроси, свързани с националната сигурност, който предал погрешно информация за ракетния удар в Полша миналата седмица. Това доведе до широко разпространение на новината, създаваща впечатление, че Русия е отговорна за инцидента, съобщава БТА.

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след кратко разследване, потвърдиха хора от новинарската организация пред в. "Вашингтон пост".

Вестникът припомня, че на 15 ноември експлозията в полското село Пшеводув, близо до границата с Украйна, уби двама души и предизвика тревога по целия свят. Няколко часа по-късно Асошиейтед прес разпространи "гореща новина", в която се цитираше неназован "високопоставен служител на американското разузнаване, който казва, че руски ракети са достигнали членуваща в НАТО Полша, убивайки двама души".

Информацията беше очевидно невярна. Представители на Полша и Европейския съюз по-късно заявиха, че святат, че една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса си и е прелетяла през границата с Полша.

Но първоначалното съобщение на АП, препратена до хиляди медии в цял свят, създаде впечатлението за злокобна ескалация на руското нахлуване в Украйна. Руска атака срещу територията на Полша, която е член на НАТО, би могла да предизвика военен отговор на Алианса в съответствие с клаузата за взаимна отбрана. Други медии също бързо препредадоха информацията.

Ден по-късно погрешната информация беше свалена от сайта на АП и заменена с редакционна бележка, в която се признаваше, че неназованият единствен източник е сгрешил и "последвалите информации показаха, че ракетата е руско производство и най-вероятно е изстреляна от Украйна в защита срещу руска атака".


#Полша #ракета #Асошиейтед прес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »