Каква е причината Турция отново да нападне Сирия и Ирак?

Каква е причината Турция отново да нападне Сирия и Ирак?
A A+ A++ A

Турция поведе нова военна офанзива в Северна Сирия и Северен Ирак. Официалното обяснение от Анкара се приема със съмнение на много места, включително и в самата Турция.

След масивните въздушни и артилерийски удари по кюрдски позиции в Сирия и Ирак турският президент Реджеп Тайип Ердоган явно замисля и сухопътна офанзива. Според държавната информационна агенция "Анадола" Ердоган е заявил, че не възнамерява да се ограничи само до въздушни операции, но не е дал по-конкретна информация.

Според турското министерство на отбраната атаките били насочени срещу бази на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и на сирийската кюрдска организация YPG. Турското правителство смята кюрдската милиция YPG, както и ПКК за организатори на нападението, при което преди седмица в Истанбул загинаха шестима души. И двете групировки отричат участие в деянието. Официалните турски обяснения за случилото се се приемат със съмнение на много места - както в Германия, така и в самата Турция.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 35 души са били убити при близо 25 нападения в северните сирийски провинции Алепо, Рака и Ал Хасака. Според кюрдските власти, цитирани от германския "Берлинер Цайтунг", броят на загиналите е 29, включително 11 цивилни, пише DW.

Турция планира наземна офанзива в Сирия и Ирак, САЩ и Русия зоват за деескалация

Германското правителство призова Анкара да "не проявява непропорционално насилие и да спазва международното право". Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фейзер се намира в Анкара за политически консултации със своя колега Сюлейман Сойлу. След взрива в Истанбул той привлече вниманието с изявлението си, че САЩ са отчасти виновни за случилото се. Той явно намекваше за военната помощ, която САЩ оказват на кюрдските милиции, борещи се срещу "Ислямска държава".

От 2016 г. насам Анкара вече е извършила три незаконни инвазии в Северна Сирия и е окупирала големи територии от съседната страна по протежение на границата. През юни Ердоган обяви нови планове за четвърта атака. Целта на настоящата инвазия е град Кобане. Превземането на района около него ще запълни 100-те буферни километра до окупираните вече гранични региони.

Ердоган има и друг мотив, пише германският "Die Welt". Одобрението към турския президент рязко спада. Инфлацията е висока, а турската лира е на ръба на срива. Повече от две трети от турците имат проблеми да си купуват храна и да плащат наемите си. През пролетта на 2023 година предстоят президентски избори. Политическите наблюдатели смятат, че Ердоган може да ги загуби с оглед на тежката криза в страната. Една военна победа над кюрдските милиции в Сирия би могла да се окаже спасителна за него.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"