Тихомир Безлов: Трябва да внушим страх у мигрантите, влизащи у нас

Тихомир Безлов: Трябва да внушим страх у мигрантите, влизащи у нас
A A+ A++ A

Заради поредната катастрофа между полицейски бус и друг микробус, превозващ мигранти, главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подават оставки. Случаят е идентичен с този в Бургас от август, когато загинаха 2-ма униформени.

На раздяла обаче, двамата висши полицаи призоваха за драстични законови промени в борбата с нелегалната миграция, които да защитят действията на полицията и да завишат рязко наказанията за всички участници по веригата.

Защо се случва всичко това, защо гонката между полиция и трафиканти става ежедневие и доколко сме (без)силни пред засилващия се мигрантски натиск - коментар за БНР на Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

"Големият проблем е външен и вътрешен. Външният е засилената миграция, която идва от Турция от миналата година. Турция вече видимо прави доста по-малки усилия да възпира мигрантите. От друга страна пък Сърбия прави също така малко за ограничаването им от България, като ги пропуска. От трета страна е вътрешната ситуация в страната – политическият вакуум след няколко поредни и безплодни парламентарни избори", смята Тихомир Безлов.

"Многократно възникна проблемът със законодателството, както и с европейското сътрудничество в тази област. А у нас отново цари хаотична дискусия какво може да се направи и как да се направи. Ситуацията е много тягостна.

Днешните две оставки по върховете на МВР – професионалното ръководство – няма да решат проблема. Там изначално си има тежки проблеми, но и толкова загинали полицаи по време на работа не сме имали. Това вече не може да е случайност. А проблемите също идват и от полицаи, които вземат решения на високи позиции, в цялата страна. Има изключително тежки други случаи, които дори рядко стигат до медиите.

Друг проблем се крие и в професионалното поведение на самите полицаи в ситуации на преследване.

Лошото е, че мигрантските инвазии поначало не фигурират като тежки престъпления според нашите закони, което дава предпоставка те да се множат, но с все по-тежки крайни последици.

Трябват такива промени, които да формират у мигрантите усещането за „голям проблем“ на българска територия", категоричен е Тихомир Безлов.

#.мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"