Разкриват кредитните милионери от ДС

Разкриват кредитните милионери от ДС
Според списък на БНБ от 1997 г. на проверка подлежат над 10 500 фирми и лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Кредитните милионери ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС).

В петък, по предложение на Синята коалиция, депутатите приеха на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, предаде БГНЕС.

Според списък на БНБ от 1997 г. на проверка подлежат над 10 500 фирми и лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити.

Историята с кредитните милионери започна преди 14 години, през януари 1998 година, когато бе приет специален законопроект.

Тогава БНБ оповести фирмите на кредитните милионери. Много малка част от парите обаче бяха върнати на банките.

Същата година Комисията по досиетата начело с Методи Андреев изготви списък с кредитните милионери, които да бъдат проверени за принадлежност към ДС. Тогава обаче това не се случи.

Инциатор на законопроекта за разкриване на кредитните милионери бе тогавашният депутат Александър Каракачанов.

След приемането на закона, на 21 януари 1998 г. БНБ изготви списък с всички фирми-кредитни милионери и го разпространи на медиите.

В списъка бяха имената на Илия Павлов, Веска Меджидиева, Емил Кюлев, Георги Агафонов, Иван Евлогиев, Валентин Моллов, както и имената на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов от Агробизнесбанк.

#Държавна сигурност #ДС #кредитни милионери #Синята коалиция #Комисията по досиетата #БНБ #Методи Андреев #Александър Каракачанов #Илия Павлов #Емил Кюлев #Георги Агафонов #Христо Данов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"