12.6% индексиране на пенсиите, предлагат от БСП

12.6% индексиране на пенсиите, предлагат от БСП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 януари пенсиите да бъдат индексирани с 12.6 процента, а от 1 юли да се приложи швейцарското правило за осъвременяване на всички пенсии – това решение предложиха депутатите от Коалиция за България и Движението за права и свободи по време на разискванията относно пенсионната политика на правителството.

Народният представител и бивш социален министър Емилия Масларова припомни, че по време на мандата на Тройната коалиция пенсиите са били увеличавани всяка година, а за Коледа пенсионерите са получавали добавки.

„През мандата на ГЕРБ беше премахнато швейцарското правило, бяха увеличини нужните години осигурителен стаж в условията на рекордна безработица, а вдигането на пенсиите обхвана само най-ниските”, заяви Масларова, цитирана от Дарик.

Тя направи сравнение между покупателната способност на пенсиите през 2009 година и през настоящата година.

ГЕРБ подкрепя действията на правителството за индексиране на пенсиите от април догодина и повишаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, каза от своя страна народният представител Светлана Ангелова.

Тя припомни за изпреварващото увеличение на пенсиите по време на Тройната коалиция, въпреки записаното в закона правило за осъвременяване.

По време на дискусията социалният министър Тотю Младенов посочи, че в края на мандата на предишните управляващи дефицитът на НОИ е бил над 2 млрд. лева, заради вдигането на пенсиите и липсата на реформи в пенсионната система.

В началото на мандата на Тройната коалиция дефицитът е бил близо 600 милиона лева, посочи още Младенов.

#Коалиция за България #Емилия Масларова #министър на труда и социалната политика #ГЕРБ #Движението за права и свободи #Светлана Ангелова #пенсии #тройната коалиция #швейцарското правило #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »