Отец Василий посочи какво ни казва Господ с изчезването и откриването на Александър

Отец Василий посочи какво ни казва Господ с изчезването и откриването на Александър
A A+ A++ A

Чудо ли е оцеляването на Александър или чудото е в обединението на хиляди в името на намирането на детето?

"Господ понякога има удивително чувство за хумор. Чудесата стават всеки ден, жалкото е, че не го виждаме. Събуждаме се всеки ден, никой няма власт над съня си. Господ иска да ни покаже, че не всичко е в нашата власт. Най-удивителното беше, че някои прозряха истината - дори ние, големите хора, трудно бихме издържали в гората 9 дни без нищо, да вземем съзнателното разбиране, че има Бог, сили, които са над нашите възможности, те са над нас и ни подкрепят", заяви отец Василий Сарян от храм "Преображение Господне" в "България сутрин".

Той даде пример с друго чудо - Йоан Кръстител, който на 4 години е останал сам в пустинята до 30-годишна възраст. Животните са го хранили, Господ го е обгрижвал и бдял над него.

"Знаем, че има опасност в гората, има животни, едно убождане може да доведе до инфекция. А детето беше все едно вчера се е изгубило", подчерта отецът.

Той посочи, че молитвите на свещениците са постоянни - за християните, за целия свят, за правителството, за армията.

"Щом Бог прояви своята грижа, тя е заради молитвите на живите. Бог може да ни освободи от войните и бедствията, но нарочно не го прави, за да се обърнем към него, да измолим каквото ни е нужно", сподели още отец Василий Сарян пред Bulgaria ON AIR.

Той определи изчезването на Александър като урок за всички, изпитание на вярата. И добави, че молитвите могат да бъдат и извън храма, но човек трябва да е готов на жертви, за да му отвърне Господ подобаващо.

"Индивидуалната молитва може да бъде и вкъщи, в домашната църква, семейството също е църква. Църквата не е нещо странично, което да грабне и научи хората. Това обединяване пак става от хората, не само от духовниците. Виждате колко спонтанно стана всичко - хората сами се събраха, запалиха колите си и дойдоха в София, обуха обувките и тръгнаха да търсят детето. Жалкото във всичко е, че ние се обединяваме, когато имаме трагедия", припомни свещеникът.

И посочи една от причините - българският народ е много разединен.

"Църквата като институция съществува от много години. Има ни тук, защото българският народ е бил сплотен, издържал е на перипетиите. Има сили, които се опитват да ни разединят, явно се поддаваме. Това са божествени сили. Господ допуска такива обстоятелства, които да ни обединят", добави отец Василий Сарян.

#Господ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »