Катар 2022: Играчите на Иран отказаха да пеят националния си химн на мача Англия-Иран

Катар 2022: Играчите на Иран отказаха да пеят националния си химн на мача Англия-Иран
A A+ A++ A

Играчите на Иран отказаха да пеят националния си химн, докато феновете по трибуните освиркваха, по време на първия си мач от Световното първенство в Катар срещу Англия днес.

Иранският национален отбор стоеше с вкаменени лица, докато звучеше химнът на стадион Халифа в понеделник (днес), в очевиден знак на солидарност с протестите, които в момента обхващат страната им. Междувременно се чуха освирквания от привърженици в тълпата, които също бяха забелязани да развяват транспаранти в подкрепа на демонстрантите.

Иран беше разтърсен от повече от два месеца демонстрации срещу режима, предизвикани от смъртта на Махса Амини в полицейския арест, след като тя беше арестувана за не носене на задължителния там хиджаб. Оттогава се провеждат почти ежедневни шествия, призоваващи за прекратяване на стриктното тълкуване на ислямските закони в страната и свалянето на режима на моллата.

Новините извън страната са ограничени на фона на широко разпространени прекъсвания на интернет, но се смята, че стотици - ако не и хиляди - демонстранти са били убити от силите за сигурност при все по-насилствена акция.

Националният отбор на Иран даде знак за подкрепа на протестиращите през последните седмици, като капитанът Ехсан Хайсафи заяви, че „нашите хора не са щастливи“ на пресконференция преди мача. Нападателят Сардар Азмун също отказа да отпразнува изравнителен гол срещу Сенегал в приятелски мач преди турнира, а много играчи смениха профилните си снимки с черно поле в знак на солидарност.

В опит да ограничи големи събирания, Иран затвори всички футболни мачове за публика след избухването на протестите. Причината за страха на властите стана очевидна, след като феновете се насочиха към Международния стадион Халифа в Доха в понеделник. Много фенове на Иран носеха тениски или развяващи се надписи с мантрата на въстанието - "Жена, живот, свобода".

#Катар 2022 #Световно по футбол #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »