Политолог: Радев се позиционира като самостоятелна политическа сила

Политолог:  Радев се позиционира като самостоятелна политическа сила
Стоп кадър/Евроком
A A+ A++ A

"Очевидно е ясно и за президента, и за политическите партии, че правителство няма да има. Отваря се хоризонт за нови предсрочни избори, но Румен Радев задържа властта, като използва аргумента, че пада избирателната активност през тежките зимни месеци. Т.е. той се прицелва, а и от него зависи, изборите да бъдат през март. Правейки това, той се позиционира като самостоятелна политическа сила, конфронтирайки се много остро с една от българските политически партии - "Демократична България". Може би Радев беше ядосан от критиките, които получи, но може и така да е преценил, че той вече говори не само като за президент, а като за президент, около когото има кохорта. Говори за "моите хора срещу вашите хора", "моята кохорта срещу вашата кохорта", т.е. имаше много силна заявка за това, че става дума за политическо лидерство, минаващо през колективен политически субект. Дали можем да разчетем зад това желание да се създава нова политическа партия, или - не, аз не съм готов да спекулирам, но чухме пряко какво ни каза президентът (на срещата с ДБ - б.р.)".

Коментара направи пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

По думите на проф. Вацов т.нар. кохорта на президента включва не само офицерите, с които работи, но и министрите от служебните му кабинети:

"През Радев тази кохорта застава директно на страната на проруския интерес, доколкото се защитава от него тезата, че България трябва да пази някакъв квази неутралитет, отказвайки да даде военна помощ на Украйна, плащайки руски газ в рубли, отказвайки да екстрадира руски дипломати и други подобни неща. Радев така косвено подкрепя пряко руския интерес. Най-голям негов критик е "Демократична България". На разговорите в президентството Румен Радев се опита хем да влезе в тази полемика, хем да вземе известен завой в нея, защото обвиняваше ДБ, че ще обезоръжат страната по време на война, а от друга страна се представяше като лоялен евро-атлантик".

Проф. Димитър Вацов подчерта, че "политическа инсинуация на Радев" е твърдението, че давайки помощ на Украйна, България ще се разоръжи и ще остане беззащитна:

"Това е неглижиране на ролята на съюзниците ни в НАТО, които покриват и Българското небе. Тези факти се пропускат удобно и се настоява на суверенния контрол и собствеността на оръжията".

В предаването "Нещо повече" проф. Вацов коментира и промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина и промени в отчитането на машинния вот:

"Въвеждането на ръчно броене на разписките от машините обезсмисля машинния вот, както каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Няма никакъв смисъл да има машинно гласуване, ако всичко отново ще е в ръзете на местния сговор по комисии. всички предимства на машинния вот отиват на кино".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"