Главсекът на президента: До Коледа трябва да има яснота дали ще има редовно правителство

Главсекът на президента: До Коледа трябва да има яснота дали ще има редовно правителство
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

"Промените в Изборния кодекс (ИК) не са в добра посока. Това е от политическа гледна точка, а от гледна точка на прозрачността и честността на изборите - е лоша стъпка. Дали ще има основание за президентско вето - аз не мога да преценя. ... Президентът е поддръжник на машинното гласуване, но налагането на вето не може да бъде просто продукт на лична политическа преценка, то изисква аргументи. ... Няма никакви доказателства, че гласуването с машини е причина за ниската избирателна активност. Може някои хора да се чувстват притеснени (от машинното гласуване - б.р.), но това не може да е аргумент за вземане на решение. ... Не просто се връща хартиената бюлетина, а се ликвидира смисълът и истинското предназначение на машинното гласуване".

Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според него политическите сили, които гласуваха в правната парламентарна комисия промените в изборния закон - БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС - са имали в годините много възможности да дадат на избирателите повече начини за гласуване, което те изтъкват сега като причина, а не са го направили:

"Резервиран съм към това тяхно обяснение. Става дума за политически интерес. Тези партии смятат, че гласуването с хартиени бюлетини ще им донесе някакво предимство. То е ясно".

По думите на председателя на Стратегическия съвет към президента в търсенето на диалог между парламентарните партии на моменти е имало проблясък, но след това са настъпвали турбуленции и разриви:

"Ако президентът Радев беше форсирал нещата, щеше да бъде обвинен, че тласка страната умишлено към предсрочни избори, което не е вярно. Той разумно даде възможност да бъде проведен политически разговор и сега никой не може да го обвинява в нищо".

До Коледа трябва да имаме някаква яснота дали ще има редовно правителство, прогнозира проф. Александър Маринов.

"От това как точно се развият събитията около първия мандат, ако той не успее, и около втория - много неща ще окажат влияние и върху реализацията на третия мандат. Затова не трябва да се бърза и прескача. Важни са публичните позиции, които партиите ще изразят, защото те пред обществото трябва да се отчитат", коментира той.

Президентът никога не е мислил в посока на президентска република и документи, разработвани в президентството, никога не са имали такова съдържание, обяви председателят на Стратегическия съвет към Румен Радев:

"Това е хипотетична версия, която не случайно непрекъснато се бута напред, за да отклони вниманието от неотложните проблеми на политическата система. За това не е виновен президентът".


#Александър Маринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »