ПСС-Троян: Туристите да отиват подготвени в планината

ПСС-Троян: Туристите да отиват подготвени в планината
ФБ/ПСС-Троян
A A+ A++ A

Заради прогнозите за застудяване и предстоящия зимния сезон от Планинската спасителна служба в Троян апелират туристите да излизат подготвени в планината и да се съобразяват с бързо променящите се метеорологични условия.

Началникът на Планинската спасителна служба в Троян Марин Сираков поясни, че Централна Стара планина е една от най-опасните за туристите, особено през зимата:

"Най-опасен или мястото, където се случват най-много инциденти е районът на Северен Джендем. Там са и връх Ботев, и хижа "Плевен", които са много посещавани, но това не изключва и останалите райони".

Сираков посочи още, че най-важно при излети и преходи в планината е планирането на маршрута:

"Първо да съобразят възможностите си, второ, да съобразят времето и трето подбор на групата".

Според спасителя най-опасен в планината е есенно-зимният сезон, защото метеорологичните условия са много динамични:

"Хората идвайки от топлото време в града, в планината е около нулата или най-много 5 градуса, по високите части ветрове, много бързо се променя времето"

Сираков препоръча на туристите да излизат в планината с подходяща екипировка, съобразена с времето, планирания преход и продължителност.

„Подходящи обувки, подходящи дрехи, основен инвентар – едно въженце, карабинер, ножка, кибрит, медицински пакет с най-необходимото, ветробран, шапка, ръкавици и естествено телефон със заредена батерия".


#ПСС #планина #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай