Христо Алексиев: В момента България има най-евтините горива в цяла Европа

Христо Алексиев: В момента България има най-евтините горива в цяла Европа
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Трябва да се работи в посока увеличаване на минималната работна заплата. Когато има висока инфлация, разходите на хората растат, а приходите им не догонват тази инфлация. Това коментира в ексклузивно интервю за „Събуди се” вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев. Той уточни, че се придвижат допълнителни срещи с работодатели и синдикати.

„Ние работихме в две основни посоки - стопиране на инфлацията. Което успяхме да постигнем. Данните за октомври показват, че реално инфлацията вече върви надолу. Това не се е случвало от началото на тази година. На второ място - да приложим всички необходими мерки, за да може доходите на хората да догонят нивата на инфлацията”, допълни той.

Доставките на газ

Алексиев обясни, че служебното правителство е работило целенасочено и приоритетно, за да има гарантирани доставки на газ. „Ние обявихме прозрачни процедури за доставка на синьо гориво. Това ни помогна да постигнем много добри и по-ниски цени. Остава един основен проблем - липсата на слотове. Водим активни разговори с Гърция, Турция, Италия и с Хърватска за осигуряване на тези слотове”, уточни министърът.

Мярката за горивата

Вицепремиерът подчерта, че кабинетът „Донев” е взел решение да финансира допълнително мярката за горивата и тя да продължи до края на декември: „За следващата година подготвяме друга мярка - пак за компенсиране на високите цени на горивата. Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак”, каза Алексиев.

За декември се предвиждат около 40 млн. лева за мярката. „Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица”, обясни той.

Освен за личните автомобили, ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. „Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата”, добави Алексиев.

Вицепремиерът се похвали, че откакто е дошъл служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. „В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те дори са по-евтини от тези в Сърбия”, заяви той.

Ако се наложи, Алексиев обясни, че е готов да остане още един мандат в стола на служебен вицепремиер: „Предпочитам да не се налага, но ако се наложи, няма голям избор. Щом съм тръгнал, трябва да си довърша делото”, коментира служебният министър на транспорта.

#Христо Алексиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »