Проговори собственикът на поразената от ракета ферма в Полша

Проговори собственикът на поразената от ракета ферма в Полша
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

Ексклузивно пред БНТ говори собственикът на полската ферма в Пшеводув в която се разби ракета. Федерико Виола, в чиято ферма работят 30 поляци, заяви, че двамата загинали негови служители - Богдан и Богослав са били отлични хора, чиято загуба е огромна трагедия.

Двамата били на мястото за товаро-разтоварни дейности със зърно, които отнемали не повече от две минути и точно в този момент ракетата ударила сушилнята. Той изрази учудване, че от толкова ферми и хиляди километри земеделски земи в района ракетата е поразила точно тези силози.

"Иска ми се да мисля, че ударът не е бил преднамерен, че е било инцидент, но е толкова странно, защото тук има много свободна земя, поля. Точно в този момент нашите двама служители са били там да извършат претоварване на зърното - операция, отнемаща не повече от една-две минути. Наистина не е за вярване", каза Виола.

Грегорж Древник е кмет на община Долхобичов, в която се намира Пшеводув. Той е и един от първите, пристигнали на мястото на взрива във вторник следобед.

"Живея наблизо до мястото на инцидента. След като чух взривовете, защото имаше 2 взрива, реших да дойда на мястото и да проверя. Намерих огромни унищожения. Може да се мисли, че една, две ракети не могат да унищожат много, но истината е, че това, което намерих, беше един голям, 4-метров кратер и развалини, разпръснати на близо 100 метра от него. Силата на експлозията беще огромна, a гледката беше ужасяваща", обясни той.

Кметът посочи, че населението в тази част на Източна Полша е дало прием на хиляди украински бежанци от началото на войната през февруари и са организирани са приемни центрове. В началото на конфликта населението тук е обмисляло пълна евакуация, но след като фронтът се стабилизирал, решили да останат.

Днес Украйна получи достъп до мястото на взривилата се ракета в Източна Полша. Украински дипломати и военни специалисти влязоха в района на земеделската сушилня в Пшеводув малко след 13 ч. местно време, придружени от полиция. Вицепремиерът и министър на отбраната на страната Мариус Блашчик съобщи, че участието на украински специалисти в разследването на на инцидента е много ясно уточнено и в рамките на международното сътрудничество. Украинците напуснаха мястото на взрива преди минути.


#Полша #ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?