Киселова: Избори в края на февруари - началото на март

Киселова: Избори в края на февруари - началото на март
A A+ A++ A

Всичко говори, че отиваме на избори, това каза доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя анализира, че може да се очаква президента Радев да забави връчването на мандата до декември, за да може в края на февруари – началото на март да бъдат следващите избори.

„Евентуално вето върху Изборния кодекс плюс проучвателни мандати може да доведе до това правилата, по които да се проведат изборите да са същите“, предположи Киселова.

ЦИК носи голяма вина затова сега да сме в това положение, защото когато трябваше да се повиши доверието в машинното гласуване това не се направи, анализира Киселова.

Механичното въвеждане на преброителните центрове е един от проблемите, заяви тя.

Машинното гласуване бе въведено, защото имаше прекалено много грешки в протоколите, каза Киселова.

Да се очаква, че секционните комисии постоянно ще обновяват знанията си през обучения с клипчета на сайта на ЦИК е неправилно, смята преподавателят.

Според нея би било правилно да се върнем към непостоянно действаща ЦИК, когато качествени хора могат да бъдат за малко членове, а не да създава администрация, която по принцип трябва да се занимава целогодишно с изборния процес, но гледа да си спести някои усилия, заяви тя.

„Това което предлагат от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ има друга философия и наместването на двете философии в Изборния кодекс ще създаде сериозен проблем“, каза Киселова.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »