Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета
A A+ A++ A

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, съобщи южнокорейската армия, цитирана от световните агенции.

Ракетата е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, западно от остров Хокайдо, съобщи японският министър-председател Фумио Кишида.

Ракетата е прелетяла 1000 км, като е достигнала височина от 6100 км и скорост 22 пъти тази на звука, съобщиха южнокорейските военни, като нарекоха изпитанието "сериозно предизвикателство, което вреди на мира и сигурността на Корейския полуостров".

Японският военен министър на отбраната Ясукадзу Хамада каза, че с оглед на траекторията изчисленията показват, че ракетата може да има обсег от 15 000 км, като това зависи от теглото на бойната глава, което означава, че може да достигне континенталната част на Съединените щати.

Властите в Южна Корея свикаха спешно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на ответни действия, а президентът на страната Юн Сук- йол призова за по-строги санкции срещу северната съседка

Изстрелванията на Пхенян зачестиха, а преди дни КНДР предупреди за „жесток военен отговор“ на усилията на САЩ да укрепят военното си присъствие в региона заедно със съюзниците си.

#Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »