ОЛАФ води 42 разследвания, засягащи България

ОЛАФ води 42 разследвания, засягащи България
Директорът на АФКОС-България Соня Клисарска. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

В Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) се водят 42 разследвания, които засягат България, обясни Соня Клисарска, директор на АФКОС-България.

Най – много са тези свързани със земеделието, останалите са за структурните и кохезионни фондове и за рибарство, предаде БГНЕС.

АФКОС прави 6 административни разследвания в момента. Пет от тях са по инициатива на дирекцията, а 1 е по искане на ОЛАФ. То е за проект в Бургас по Оперативна програма „Административен капацитет".

АФКОС, който е партньор на ОЛАФ, има правомощия да извършват самостоятелни административни разследвания от средата на тази година.

В АФКОС използват и електронната система на ОЛАФ за докладване на нередности IMS.

59% от общия брой докладвани нередности e при обществените поръчки, 21% – при нарушаване на правилата и условията за финансиране, а 10 % са в резултат на представяне на фалшиви документи или документи с невярно съдържание.

В икономическа полиция има заведени от началото на годината 70 преписки по сигнали за нередности по европроекти, обясни комисар Петър Мичев, началник сектор „Фондове на ЕС", отдел „Икономическа полиция", ГД „Национална полиция".

По думите му най-много – около 80% от преписките, са от Държавен фонд „Земеделие", останалите 20% са от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, свързани с проекти по трансграничното сътрудничество и Министерството на околната среда и водите.

Той обясни, че има намаление в броя на подадените сигнали към тях. За 2010г. например броят на преписките при тях е бил 178. Само по около 30% от преписките в сектора обаче се образуват дознания.

Говорителят на ОЛАФ Йохан Уолт посочи отново, че според статистиката на службата за България за 2011 година има най-много разследвания: 78 от общо 378 за всички 27 страни-членки.

Той обясни, че това е така защото българските власти дават информация, а някои от други държави не го правят.

След България се нарежда Румъния, където има обаче два пъти по-малко – 34, а след нея Италия с 33.

Като цяло ОЛАФ има 463 открити разследвания в края на 2011, а средна продължителност на разследването през 2011 г. е била 29.1 месеца.

От създаването си през 1999 г. ОЛАФ е извършил 3991 разследвания, довели до възстановяване на повече от 1.8 млрд. евро в бюджета на ЕС.

#Европейската служба за борба с измамите #ОЛАФ #България #АФКОС #Бургас #Икономическа полиция #Държавен фонд „Земеделие" #Министерството на регионалното развитие и благоустройството #Министерството на околната среда и водите #ЕС #Румъния #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"