Ключова среща на ЕС

A A+ A++ A

В Брюксел започва последният за годината Европейски съвет – срещата на ръководители на страните от ЕС, – среща, към която има големи очаквания.

В дневния ред на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са включени три основни теми – икономическа политика, енергетика и разширяване на ЕС.

Поради влошаващата се икономическа ситуация и задълбочаващата се дългова криза Европейският съвет ще обсъди мерките за справяне с кризата и за насърчаване на икономическия растеж и заетостта.

Темата ще бъде разгледана още първия ден на неформалната вечеря, когато председателят на Европейския съвет, в сътрудничество с председателя на Европейската комисия и Еврогрупата, ще представи междинен доклад относно укрепването на икономическото управление, засилването на фискалната дисциплина и задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Европейският съвет ще направи преглед и на постигнатия напредък по отношение на енергийната политика на ЕС до 2020 г. Специално внимание ще бъде отделено на прегледа на безопасността и сигурността на ядрените централи.

Непосредствено преди официалното откриване на заседанието - в 9.30 ч. брюкселско време на 9 декември, ще се състои официалната церемония по подписването на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"