Столична община за малко да плати 3,3 млн. лв. вместо 600 000 лв. заради грешни сметки

Столична община за малко да плати 3,3 млн. лв. вместо 600 000 лв. заради грешни сметки
Общинарите от БСП поискаха Йорданка Фандъкова да уволни заместниците си с ресори финанси и транспорт – съответно Дончо Барбалов и Любомир Христов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столична община за малко да изплати лихва от 3,3 млн. лв., вместо 600 000 лв., заради грешка в изчисленията.

Във връзка с финансовия скандал общински съветници от БСП поискаха оставките на двама от заместниците на градоначалника Йорданка Фандъкова - зам.-кметовете по финанси и транспорт – съответно Дончо Барбалов и Любомир Христов, предаде бТВ.

На миналото заседание на Столичния общински съвет двамата внесли доклад за прекратяване на договор за обществен превоз на пътници по автобусни линии - между Центъра за градска мобилност и фирмата „КАРАТ С" АД.

Лихвите, които общината трябвало да изплати на въпросната фирма възлизали първоначално на 3,3 млн. лв. Впоследствие станало ясно, че те са пресметнати грешно и дължимата сума е всъщност 600 000 лв.

Георги Кадиев от БСП подчерта, че общината е била ощетена и още на миналото заседание на общинарите той обърнал внимание, че не е възможно лихвата да е в такъв голям размер.

Въпреки това тя била гласувана, а в четвъртък Йорданка Фандъкова отново върна въпроса на дневен ред.

„Една проста сметка показва, че, за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 млн. лв., което пък означава от 2008 г. досега общината изобщо да не е плащала на „КАРАТ С"," посочи Георги Кадиев.

Той подчерта, че докладът на одитора потвърждава, че лихвите са 3,3 млн. лв., но казва, че това е лихва натрупана за период от 10 месеца, а не за шест месеца, като очевидно има разминаване във фактите.

От БСП смятат, че е поставена политическа задача на зам.-кметовете да внесат доклад в СОС, с който да подведат съвета и да го накарат да гласуват лихва, която не се дължи на „КАРАТ С".

Столичният кмет обясни, че е разпоредила проверка по случая и отговорните лица ще бъдат санкционирани.

Йорданка Фандъкова подкрепи идеята да се създадат две отделни комисии, които да проучат проблема.

„Съгласна съм със съветниците от опозицията, че резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на прокуратурата. Целта не е да отрежем главата на някого, а да намерим тези, които са направили грешката," заяви кметът.

От своя страна зам.-кметът с ресор финанси Дончо Барбалов призна, че е направил „голяма грешка, предоверявайки се на екипите на Центъра за градска мобилност", които са изготвили финансовите разчети.

„Едно търговско дружество има счетоводство, одитори и управленска система и те най-добре знаят какви са задълженията и какви са лихвите по тези задължения, които са осчетоводени при тях. В случая се оказа, че информацията е, меко казано, неточна," каза още заместникът на Йорданка Фандъкова.

#Дончо Барбалов #Любомир Христов #Столична община #Столичен общински съвет #лихва #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Георги Кадиев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »