Ново звено ще подпомага ЦИК за машинния вот, елиминираха електронното гласуване

Ново звено ще подпомага ЦИК за машинния вот, елиминираха електронното гласуване
A A+ A++ A

Ново звено към ЦИК ще подпомага провеждането и подготовката за машинния вот. През въвеждането му обаче мнозинството в правната комисия де факто елиминира възможността за дистанционен електронен вот. След 20-минутна почивка, след като закриха Обществения съвет към ЦИК и увеличиха членовете на Централната комисия на 25, депутатите от правната комисия продължиха с измененията на Изборния кодекс. ДБ искат обучението на гражданите за гласуване с машини да бъде целогодишно, но идеята събра едва 10 гласа, против бяха ГЕРБ и БСП, а четиримата от ДПС се въздържаха.

ГЕРБ и ДБ имаха сходни идеи за създаването на звено, което да подпомага ЦИК за машинното гласуване, "Демократична България" обаче отстояваха това да важи и за дистанционното електронно гласуване, макар такова още да не е въведено. ПП смятат, че подобно звено трябва да започне да разработва проект за електронно гласуване, защото това е бъдещето. "Български възход" също подкрепят идеята да остане и електронното гласуване, а Александър Николов попита и дали то трябва да важи само за българите в чужбина. Според него светът върви точно към отварянето на нови форми на гласуване, но трябва да се търси гаранция за честното им провеждане, пише "24 часа".

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче контрира, че в залата са малко хората, участвали и преди в работата по Изборния кодекс. Тя подчерта, че е отстоявала правото за възможност за електронно гласуване. Дори през 2019 г. е подкрепила в зала експериментално електронно гласуване. До март 2020 г. ЦИК е трябвало да приеме пътна карта за подобен вот, а такава все още липсва. "Може би неслучайно ЦИК не присъстват на това обсъждане, защото щеше да има резонен въпрос защо не са си изпълнили задълженията, които законът им е вменил", посочи тя. Предвид последните хакерски институции ЦИК няма готовност да продължи с този ангажимент, затова Атанасова предлага електронното гласуване да отпадне от задачите пред новото звено. Тя настоя, че нито ЦИК, нито държавната администрация или "който и да е има възможност да осигури сигурност за средата за електронно дистанционно гласуване".


#Радомир Чолаков - ГЕРБ #машинно гласуване #хартиени бюлетини #правна комисия #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"