ВИДЕО Консултациите на "Дондуков" 2: Радев обсъди вариантите за кабинет с БСП

ВИДЕО Консултациите на "Дондуков" 2: Радев обсъди вариантите за кабинет с БСП
стоп кадър
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В този час държавният глава се среща с представителите на парламентарната група на "БСП за България".

В началото на разговорите Румен Радев настоя, че опитът на БСП може да бъде много полезен в преговорите за съставяне на работещо правителство, в рамките на този парламент, предаде БНР.

"Вие бихте ли подкрепили изобщо, а и при какви условия, ако това стане, първият мандат? Бихте ли се включили и под каква форма, а и под какви условия с бившите си коалициони партньори в бъдещото управление на страната, с втори мандат?", обърна се той към представителите на левицата.

Наред с това президентът открои и другите неотложни задачи пред парламента - нужните закони за Плана за въстановяване и устойчивост, както и действия за овладяване на икономическата и социална криза в страната.

"За нас има три важни задачи в този парламенат – приемането на бюджет със социална насоченост, за да гарантираме доходите на хората и развитие на бизнеса, законите за Плана за възстановяване и устойчивост, както и избиране на правителство", посочи на свой ред лидерът на Столетницата Корнелия Нинова.

Според нея времето в преговори за правителство "поне досега е загубено". Няма резултат от преговорите, настоя Нинова.

"Не мисля, че времето е загубено", не се съгласи президентът Румен Радев и напомни, че държавният глава не е притиснат от конституционни срокове.

Той припомни, че досега три пъти е връчвал мандат на БСП и БСП три пъти не е могла да състави правителство.

"Ако не се състави кабинет, това означава, че парламентът трябва да се разпусне в началото на декември. Това означава, че трябва да правим избори края на януари или през февруари", обясни държавният глава.

"Времето изтича. И къде да спре този часовник. За разлика от други, аз съм длъжен да мисля и за най-тежкия вариант - ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те", заяви Радев.

Според Корнелия Нинова реалните срещи за съставяне на кабинет ще започнат едва след връчването на първия мандат, затова тя призова това да се случи колкото може по-скоро.

"Искаме да имаме редовно правителство и ще направим всичко възможно, но ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. 6 години се опитваме да покажем, че този модел на управление е изчерпан и трябва да се промени. Втори мандат на "Продължаваме Промяната" – ако те ни поканят на разговори, ще участваме, защото сме удовлетворени от социалната политика на това правилество, което то направи. Ние имаме с тях допирни точки, но да в последните дни имаме и различия – хартиената бюлетина, но каквото реши парламентът – това ще бъде. Какъв ще бъде изходът, ще покаже времето", категорична бе Корнелия Нинова.

По отношение на фискалната политика президентът посочи, че бюджетът трябва да бъде удължен, на противоположното мнение обаче бяха представителите на БСП.

Корнелия Нинова обясни на държавния глава, че заложената социална политика в него не може да бъде продължена през 2023 година на фона на инфлацията, която нараства у нас.

Припомняме ви, че президентът започна консултациите на 26 октомври с най-голямата по численост парламентарна група в новия парламент ГЕРБ-СДС. След това той се срещна и с "Продължаваме Промяната", ДПС и "Възраждане".

Позицията на президента Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.

Като подчерта, че следва строго процедурата по конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог.

Президентът заяви също необходимостта от редовно правителство.

"Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство", заяви Румен Радев.



#консултации # Румен Радев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"