След 9-месечно задържане в Мариупол: „Царевна” акостира във Варна

След 9-месечно задържане  в Мариупол: „Царевна” акостира във Варна
БНР
A A+ A++ A

След 9-месечно задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, корабът "Царевна" днес се завърна във Варна, съобщи БТА.

Пред медиите капитанът му Павел Павлов разказа, че трудно може да опише преживяното. "Ситуацията беше като на война, което трудно може някой да си го представи, ако не го е преживял. Това са екстремни изживявания, против всякакви човешки разбирания", каза Павлов. Той уточни, че е невъзможно да се обясни как се чувстват хората, когато на 20 метра от тях падат бомби и се чуват непрекъснато престрелки на територията на пристанището. Капитанът допълни, че по кораба има пробойни от изстрели, които не са се отразили на плавателната му способност. По време на престрелките екипажът на "Царевна" се е криел в машинното отделение.

Комуникация с офиса във Варна имахме непрекъснато, допълни Павлов. По думите му българите не са имали проблеми с украинските или руските власти. Те са имали връзка и с другите кораби в пристанището, при нужда взаимно са си помагали.

"Царевна" влиза на ремонт, допълни Николай Стефанов, управител на фирма "Овърсийз Меритайм". По думите му корабът ще продължи да плава, но ще бъде сменен регионът му на работа. Стефанов допълни, че все още не се знае колко време ще продължи ремонтът, но ще бъде извършен във Варна.

Представителят на корабособственика Даниел Стефанов благодари на екипажа за проявеното мъжество при справяне с много трудно ситуация. Той изрази радостта си, че всички са живи и здрави. "Загубите за компанията тепърва ще ги изчисляваме, но това са пари – те се печелят и се губят, важното е, че няма човешки жертви, няма ранени", каза Стефанов. Той уточни, че на украинските моряци, които бяха на борда при прибирането на "Царевна", във Варна ще им бъде предложена работа в компанията, те ще решат дали ще приемат.

Стефанов припомни още, че коридорът за успешното извеждане на кораба от Украйна бе организиран и с усилията на дипломатите от българското външно министерство.

Царевна напусна пристанището в Мариупол на 10 ноември тази година. Преди това, на 18 април, 14 българи и един украинец от екипажа бяха евакуирани от Украйна и се прибраха у дома. Тогава петима моряци останаха на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

#кораб Царевна #Варна #Мариупол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?