Проф. Пламен Киров: Избори се очакват през март

Проф. Пламен Киров: Избори се очакват през март
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

Конституцията няма инструкция да събира срокове, но в случая има някакъв разум. Вече месец след конституирането на парламента, тоест – избирането на негов председател, продължават хаотично провежданите разговори. Бавенето на мандата се превръща в контрапродуктивно.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки” в СУ "Свети Климент Охридски".

„Президентът не се намесва, той провежда консултации с парламентарните групи и остава такова време за тях, че да могат тези партии да разговарят за възможни коалиции. Това, което се вижда е, че по-скоро те не водят плодотворни диалози с оглед на изчистване на най-важната задача – може ли да се изработи редовен кабинет, могат ли да се договорят за лица в тези правителства, било то партийни кандидатури, било то извънпарламентарни кадри. Това са трите задачи, на които и да било разговори между парламентарни сили, но е очевидно, че липсва желание за сформиране на редовен кабинет, който да произвежда трайни решения”, заяви още проф. Киров и уточни, че парламентът започва да се занимава с всичко друго, но не и с важни решения.

„НС изслушва служебни министри, провежда комисии, заседания, свързани с решения, които са на ръба на Конституцията, дори и навлизат в компетенциите на други власти. Дори беше публикувано в Държавен вестник решението, с което парламентът разпорежда на Агенцията за ядрено регулиране как да постъпи, така че да бъдат сключени договори на доставка на касети с ядрено гориво от някакви фирми, които дали могат да произвеждат такива касети или не могат, не е от значение, важното е само да не са руски. Това ли е работата на един парламент, тези плаващи мнозинства ли ще решават какво да бъде ядреното гориво, което ще се използва в АЕЦ „Козлодуй”, попита проф. Киров.

На въпроса дали страната ни отива към избори проф. Киров отговори, че е очевидно как партиите ще се занимават с всякакви други решения освен постигане на съгласие за формиране на правителство.

„До края на ноември, началото на декември, се очаква президентът да провежда консултации с БСП, ДБ и Български възход, ако консултация има веднъж седмично. Ако в началото на декември се връчи първия мандат, той ще бъде 7-дневен, между първия и втория може да протекат допълнителни консултации, вторият мандат и той ще бъде 7-дневен, след което в същия срок от седмица ще бъде връчен и третия мандат, така стигнахме до Коледа. Президентът може да забави разпускането на НС с ден, два, три, отиваме на Ивановден. От там два месеца, стигаме март месец. От октомври до март трае тази парламентарна агония”, коментира още проф. Киров.


#проф. Пламен Киров #Нови избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници