НАСА изстреля ракетата, която може да върне човечеството на Луната

НАСА изстреля ракетата, която може да върне човечеството на Луната
A A+ A++ A

НАСА успя да изстреля най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет към Луната. Изстрелването бе отлагано досега 7 пъти в рамките на последните два месеца, а днес прозорецът за излитане се отвори в 8:04 българско време. Днес също имаше отлагане - с 40 минути за последна проверка на системите за връзка с центъра за полети, затова изстрелването от космическия център „Кенеди“ в щата Флорида стана в 8:44 ч. българско време, пише „Сега“.

Програмата „Артемида“ (Artemis) на САЩ струва 93 милиарда долара на САЩ. Цената на всяко едно изстрелване е 4.1 млрд. долара. Целта на програмата е да върне американците на Луната, като идеята е до 2026 г. там да кацнат първата жена и чернокож мъж. От днешното историческо изстрелване ще зависи дали този план ще се реализира в зададените срокове. Последното кацане на Луната бе през 1972 година, когато приключи мисията Аполо.

Ракетата трябваше да излети първоначално на 29 август, но стартът бе прекратен в последния момент. Последваха 4 отлагания през септември, едно през октомври и едно през ноември. Причините за първата серия от отлагания бяха: проблем с охлаждането на един от четирите основни двигателя, теч на гориво, повреден сензор. Последно SLS бе „заземена“ заради неблагоприятни атмосферни условия - тогава ураганът „Никол“ стана причина за отлепване на триметрова част от уплътнение в горната част на космическия апарат.

Мисия „Артемида 1“ сега е без астронавти на борда. Ракетата SLS, разработвана повече от десетилетие, вече е най-мощната ракета, с която разполага човечеството в момента. Новият космически кораб „Орион“ ще бъде почти 38 дни в Космоса. Той ще извърши обиколка на Луната на 100 км от повърхността ѝ. Капсулата ще тества всички животоподдържащи системи.

#НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »