Турция сериозно обмисля да строи АЕЦ край границата с България

Турция сериозно обмисля да строи АЕЦ край границата с България
Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада, на няколко километра от българско-турската граница.
A A+ A++ A

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада, на няколко километра от българско-турската граница.

В кметството на община Инеада на 18 октомври е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ, съобщи г-жа Гултен Авджи от турския град, цитирана от „Биволъ".

Информация за строителството на АЕЦ „Инеада" се появи за първи път в турските медии през април 2011 г. Тогава те цитираха неназовани правителствени източници.

Два месеца по-късно - през юни 2011 г., българският евродепутат Андрей Ковачев съобщи информация на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в Инеада.

На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

„Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас," призова тя.

„Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук," оплака се жената и сподели, че местните очакват българските медии да проявят интерес и да присъстват на обсъждането.

Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Инеада. Протестират и местните хотелиери, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара.

Плановете на местните противници на АЕЦ са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

Според Гултен Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи.

„Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!" притеснява се Гултен Авджи.

Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово. Кметът е питал местния областен оправител, но не е получил информация. Строи се и върху частни терени без обяснение, подчерта тя.

Преди два дни в Инеада е имало дебат с професор от университета в Мармарис, който е обяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ за местното население, раказва още Гултен Авджи.

Построяването на АЕЦ „Инеада" може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане, отбелязва „Биволъ".

Засега не е известно да има официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ „Инеада".

#„Биволъ" #Резово #Инеада #ТЕЦ #АЕЦ #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници