Изборният праг остава 4% и за партии, и за коалиции

Изборният праг остава 4% и за партии, и за коалиции
4-процентния праг за влизане в парламента се запазва за всички участници в изборите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

4-процентния праг за влизане в парламента се запазва за всички участници в изборите, след като мнозинството от ГЕРБ отхвърли предложението на лидера на РЗС Яне Янев за по-висока бариера пред коалициите.

Яне Янев предлагаше бариерата за коалициите да бъде равна на броя на съставляващите я партии плюс 2. Така за формации като Синята коалиция, в която влизат в момента 5 партии, прагът би бил 7%.

Депутатите от правната комисия, която обсъжда промените в изборния кодекс на второ четене, го отхвърли. Само Бисерка Петрова от РЗС гласува „за", предаде „Дневник".

Мая Манолова от БСП напомни, че преди изборите през 2009 г. Тройната коалиция също увеличи бариерата за коалиции на 8%, но тя беше отменена от Конституционния съд.

„Съдът ни предупреди, че преди избори подобни промени не могат да се правят и ако възникват нови правила, те трябва да важат за по-следващ избор," каза още Мая Манолова.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова се съгласи и отбеляза, че този текст не засяга ГЕРБ, нито ги устройва, защото те ще участват самостоятелно.

ГЕРБ отхвърли и друго предложение на Яне Янев – лицата, които не са гласували, да не могат да заемат изборна длъжност в държавната и общинската администрация и длъжност при трудово или служебно правоотношение за срок от четири години.

Яне Янев предлагаше и бонус при кандидатстване за работа в държавни и общински фирми за тези, които са гласували на избори.

„Това е противоконституционно, защото им се отнема правото на труд, гласуването на избори е право, а не задължение," възмути се бившият конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов.

Управляващите отхвърлиха и предложението на левицата да се възстанови прекият избор на районните кметове в София, Пловдив и Варна.

Правната комисията реши, когато за приемане на решение в ЦИК, РИК, ОИК и СИК липсва необходимото мнозинство от две трети, да се смята, че е налице решение за отхвърляне, което да подлежи на обжалване. На последните местни избори казусите, при които изборните комисии не успяха да съберат мнозинство, на практика останаха без произнасяне и не можеха да се обжалват.

Най-разгорещена дискусия предизвика предложението на заседанията на всички избирателни комисии да могат да присъстват наблюдатели. Според Мая Манолова това е сериозен пропуск, защото на отминалите избори комисиите са взимали решения на тъмно, без да обявяват мотиви. При присъствието на наблюдатели ще спечели прозрачността на изборния процес, аргументира се тя.

Искра Фидосова й опонира, че няма нужда от физическо присъствие на заседанията, след като те ще се предават онлайн. ГЕРБ залагат заседанията на ЦИК и РИК да се предават пряко в интернет. Присъствието на стотици наблюдатели само ще блокира работата на ЦИК, смята Фидосова.

Веселин Методиев от Синята коалиция обясни, че идеята на това предложение е за възстановяване на честността на изборите, след като за обществото политическият авторитет на партиите е изразходван и всички смятат, че изборният процес е опорочен.

В крайна сметка текстът беше отхвърлен с гласовете „въздържал се" на ГЕРБ.

#парламентарни избори #Синята коалиция #Яне Янев #Мая Манолова #Искра Фидосова #депутат от БСП #депутат от ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"