Коледни базари у нас - кога, къде, какво

Коледни базари у нас - кога, къде, какво
A A+ A++ A

ВАРНА

Откриването на коледния базар VARNA FUN PORT 2022 ще се състои на 18 ноември от 17:00 часа. Локацията, разбира се, е Морска гара-Варна. Базарът ще продължи от 18 ноември до 6 януари 2023 г.

Увеселителният парк предлага различни атракции като блъскащи колички, високо над 30 метра виенско колело, стрелбища, много аркадни игри за големи и малки, екстремни съоръжения.

През зимния период ще може да се посети традиционната ледена пързалка, която толкова години е повод за радост на малки и големи. Всички жители и гости на града ще могат да опитват през цялото време най-различни вкусотии - от най-крехкото месце до най-сладкия десерт.

Обособени са приказно красиви коледни къщички, в които ще се предлага класическо греяно винце и още много други глезотии. Коледният базар е една страхотна възможност да зарадвате Вашите деца - подходящ е за малки и големи.

Специално тази година в увеселителния парк ще бъде поставен огромен LED екран, на който ще могат запалянковците да следят мачовете от Световното първенство по футбол.

Варна FUN PORT очаква всеки един за много хубави моменти, усмивки,забавление и незабравими спомени заедно. И, разбира се, адреналин в изобилие.

ТРОЯН

В навечерието на едни от най-светлите празници, Община Троян организира Коледен базар на площад „Възраждане“ за периода 15.12.2022г.-25.12.2022г.Задължително условие за участие в базара е представянето на произведения на Коледна тематика. Участниците трябва да са:
1.Занаятчии, притежаващи валидно Майсторско свидетелство/диплома, удостоверяваща квалификация в областта на изкуствата или занаятите ИЛИ

  1. Да са регистрирани търговци, развиващи дейност на територията на Община Троян.
    Срок за изпращане на заявките до 06.12.2022г
    • по имейл на: pnaydenova@troyan.bg, hangelov@troyan.bg
    • на място в сградата на Община Троян (Информационен център – 1 ет.)
    Правила за участие и заявка за Коледния базар може да се намерят на сайта на Община Троян www.troyan.bg
    Допълнителна информация може да се получи и на телефони: 0876 462 901; 0670/6 80
    Бъдете част от Коледната атмосфера на град Троян!

РУСЕ

Къщичките, които оформят Коледния пазар в Русе, вече се подготвят да посрещнат своите посетители. Подадени са около 40 заявления за търговска дейност в общинските павилиони, но след търг това право получават около 20 търговци. Тази година 4 от къщичките по традиция ще бъдат дадени безвъзмездно на организации и сдружения с благотворителни цели и каузи. Наред с местата за търговия, русенци ще могат да се възползват от услугите и на две скари. Коледният базар трябва да започне дейност от 28 ноември и ще продължи до 03 януари 2023г.

Тази година обаче мястото му е променено – вече няма да е пред операта заедно с ледената пързалка, а на площада. Така се разваля създаденото през последните две години Коледно градче, което заедно с ледената пързалка оформяше т.н. Коледна уличка. Там специално бе изградена арка със светлинна украса, през която да минават посетителите при влизане и излизане, за да има коледен дух и настроение. Коледното градче имаше своите посетители, а търговците отчитаха добри приходи, като същевременно взаимно си помагаха с ледената пързалка. Докато децата се забавляват, родителите разглеждаха търговските обекти или хапваха по нещо на скарите.

Затова недоумение буди въпросът защо се променя нещо, което е работило и е било ефективно. Досега леденото съоръжение е било с бюджет от 50 000 лв., но заедно с допълнителните разходи и консумативи, сумата е стигала до около 100 000 лева. Винаги обаче съоръжението е излизало на минимална печалба.

По неофициална информация промяната на мястото е направена заради желанието на двама от търговците за нова локация.Това обаче изглежда странно, тъй като никъде няма подобна практика – общинската администрация определя местата и правилата, а който желае, подава заявление и се явява на търг.

Все още има близо 2 седмици до откриването на Коледния базар и има време да се помисли как да оживи пространството около ледената пързалка, за да има подобаваща коледна атмосфера и около нея.

СОФИЯ

С намерението да направят коледен фест в най-добрите европейски традиции, организаторите на „Коледен парк София“ канят столичани от 4-ти до 30 декември на Площад Славейков, където да отброят заедно дните до празника и да споделят чудния коледен дух.

Вълшебно коледно настроение, открита музикална сцена, фуд&дринк зона, коледна гора, шопинг зона от дървени къщички с произведенията на най-талантливите творци на приложно изкуство и художествени занаяти, фермерски продукти от български производители и много други приятни изненади за малки и големи ще ни очакват в сърцето на града, на емблематичния площад.

Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Столична община, Пазари „Запад“ и Район "Средец". Организатор на събитието е екипът на Mish Mash Fest, един от най-популярните и успешни крафт базари в България, с над 7-годишна история и 60 издания. В традицията на фестивала е винаги отличната селекция от независими автори и дизайнери, добрата организация, празничното настроение и огромният интерес към всяко едно издание.

На фестивала ще се изявят детски и младежки хорови и музикални формации, както и утвърдени имена от българската джаз, етно, госпъл и поп музикална сцена. Ще имаме възможност да гледаме стенд-ъп изпълнения и театрални представления, а всички желаещи да си оставят незабравим спомен ще могат да се снимат на специалния фотокорнер. Коледната гора ще се състои от живи елхички от Коледна-Елхичка.com, които после ще бъдат върнати за доотглеждане в разсадника организацията на ул. Витошко лале, така че догодина да може отново да ни радват.

ДОБРИЧ

Община град Добрич приема заявления за издаване на разрешение за търговска дейност от желаещите да участват в традиционния Коледен базар, се съобщава в сайта на местната управа. Тази година той ще се състои между 5 декември 2022 и 2 януари 2023 г. на пл. „Свобода“.

За осъществяване на търговска дейност са предвидени 11 места по шест кв. метра, три по 12 кв. метра и осем за продажба на картички и сурвакници от по два кв. метра. Заявления могат да се подават между 14-ти и 18 ноември включително на работно място „Икономическо развитие“ в Центъра за услуги и информация.

ТРЯВНА

Община Трявна започна поставянето на коледната украса в центъра на града.

Служители монтират голяма изкуствена елха на старинния площад „Капитан Дядо Никола“ в града. И тази година зелените клончета на коледното дръвче ще бъдат декорирани със златисти топки, украшения под формата на подаръци, снежинки и светещи лампички, а на върха ще грейне и голямата коледна звезда, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Паралелно с поставянето на елхата на старинния площад в Трявна започна и традиционното украсяване на големия кипарис пред сградата на читалище „Пенчо Славейков 1871“ с гирлянди, коледни топки и светещи лампички.

Ново попълнение на празничната украсата са подаръци и големи коледни топки в градинката пред сградата на Община Трявна. Жителите и гостите на възрожденския град ще имат възможността да им се наслаждават и вечер, когато ярко ще светят из тревните площи.

През следващите дни предстои да бъде поставено звездно небе над „Кивгирения“ мост, или както тревненци го наричат - гърбавият мост в старата част на града.

В парка пред Районния съд ще бъде обособен коледен кът за снимки с макет с шейната на Дядо Коледа, който миналата година за първи път бе разположен там като част от цялостната празнична украса на града. От Общината съобщават, че скоро ще бъде публикувана и тазгодишната Коледно-новогодишна програма на местната администрация.

Община Трявна нееднократно е печелила награди за най-добре украсен град по време на коледните и новогодишни празници. Миналата година пред читалище „Пенчо Славейков 1871“ имаше пъстър коледен базар, който вече стана традиционен в предпразничните дни. През 2021 година през целия месец декември имаше и онлайн коледни четения за деца, в които по-възрастни тревненци четоха свои любими детски коледни приказки в социалните платформи.

ПЛОВДИВ

Коледен базар „Капана” ще се състои от 16 до 26 декември тази година. 101 изложителя ще вземат участие с бижута, дрехи, книги, детски ръчно правени играчки, коледни украси, занаятчийски храни и напитки, картини, керамични изделия, дърворезби, лампи, свещи, козметика, които ще бъдат само част от разнообразната палитра творчески артикули.

Ще има и благотворителни каузи, в които посетителите ще могат да се включат.

Подготовката за пищната коледна украса вече е започнала. В стремежа си да запазят истинските елхи в гората, от „Капана Фест” са подготвили 3 богато украсени изкуствени елхи, 2 км коледни елхови гирлянди с играчки и 2 км коледни лампички.

От 12 декември всеки посетител ще има възможност да украси с избрана от него играчка някоя от елхите на мостовото съоръжение над ул. „Гладстон” или на кръстовището на ул. „Златарска” и ул. „Загреб”.

На 24 декември дядо Коледа и Снежанка ще очакват децата и близките им за снимки.

На 25 декември всеки родител ще има възможност да даде незабелязано своя подарък на белобрадия старец и той да го подари на малчуганите.

СМОЛЯН


Областна администрация Смолян организира Коледен базар, който ще се проведе в атриума на Областна администрация Смолян в периода от 12.12.2022 г. до 16.12.2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

Фирми, производители и занаятчии от област Смолян, ще могат да се включат със своя продукция в Коледния базар, без наем за този период. Участниците ще могат да продават, реализират продукцията си.

Желаещите могат да заявят участието си в Областна администрация Смолян на e-mail:governor@region-smolyan.org, в срок до 25.11.2022 год.

При форсмажорни обстоятелства, ще бъде променена датата на провеждане на инициативата, за което ще бъдете информирани.

#коледен базар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"