Иновация: Турция ще идентифицира замърсители по пръстови отпечатъци

Иновация: Турция ще идентифицира замърсители по пръстови отпечатъци
A A+ A++ A

Лицата, които замърсяват обществените пространства като места за поклонение, гробища, паркове и алеи в южната провинция Испарта, ще бъдат идентифицирани чрез пръстови отпечатъци и срещу тях ще бъдат предприети съдебни процедури, съобщава „Хюриет“.

Полицейските екипи в провинцията са инициирали приложение за идентифициране на лицата, които замърсяват светилища, гробища, паркове и алеи. В рамките му екипите за разследване на местопрестъпления и обществена сигурност ще извършват идентификация след снемане на пръстови отпечатъци от отпадъците. След като пръстовите отпечатъци, взети от отпадъци като бутилки и пластмасови чаши, бъдат изследвани в лаборатория, ще бъде установена самоличността на тези хора. Срещу идентифицираните лица ще бъдат предприети съдебни процедури по обвинения в "умишлено или по непредпазливост замърсяване на околната среда" и "увреждане на култови места и гробища".

В рамките на проекта "Нулеви отпадъци", ръководен от турската първа дама Емине Ердоган в стремеж да се намали обемът на нерециклируемите отпадъци, процентът на рециклиране в Турция се е увеличил от 13% на 27%, заяви през септември министърът на околната среда, урбанизацията и климатичните промени Мурат Курум. В периода от 2017 г., когато стартира проектът, до януари 2022 г. са рециклирани около 16,5 млн. тона хартия и картон, 4,1 млн. тона пластмаса и 1,7 млн. тона стъкло. През същия период в процеса на рециклиране са включени около 400 000 тона метали и 1,5 млн. тона органични отпадъци.

Министерството се стреми да увеличи степента на рециклиране до 60% през 2035 г., а една от основните цели в рамките на проекта е да се въведе система, в която всички отпадъци да се рециклират до 2053 г.
Първата дама получи и първата по рода си награда на Световната банка за "Лидерство в областта на климата и развитието" за пионерската роля, която е поела в борбата срещу изменението на климата с проекта си "Нулеви отпадъци".

#околна среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »