ООН реши: Русия трябва да плати репарации на Украйна

ООН реши: Русия трябва да плати репарации на Украйна
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която заявява, че на Русия трябва да бъде поискана отговорност за агресията срещу Украйна. Резолюцията препоръчва да се основе регистър на щетите и да се признае необходимостта от компенсации за тях. Гласуването е показателно - 94 гласа „за“, 14 „против“, 73 въздържали се и 11 негласували, пише „Сега“.

14-те държави, гласували против, са: Бахамските острови, Беларус, Централноафриканска република, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия и Зимбабве.

Сред тези, които са се въздържали, са: Алжир, Армения, Бангладеш, Бразилия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Непал, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Руанда, Оман, Йемен и др.

Сред подкрепилите искането за репарации са всички европейски страни, САЩ, Канада, Турция, Мианмар.

Гласуването е близо до най-ниското ниво на подкрепа, дадена за петте резолюции, свързани с Украйна, които Общото събрание е гласувало от началото на войната на 24 февруари, отбелязва „Асошиейтед Прес“.

В текста на резолюцията се признава необходимостта от създаване на „международен механизъм за репарации за разрушенията, загубите и уврежданията", произтекли от „несправедливите действия“ на Русия срещу Украйна, посочва агенцията. В документа се препоръчва на страните членки на Общото събрание (193) съвместно с Украйна да създадат „международен регистър“, в който да документират претенциите и информацията за щети, загуби и увреждания на украинския народ и правителство, причинени от Русия.

Преди гласуването, посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица се обърна към Събранието с думите: „Русия прави всичко възможно да разруши Украйна - буквално“. Украйна е изправена пред трудната задача да възстанови страната и да се възстанови от тази война, но това възстановяване никога няма да бъде пълно, ако не постигнем справедливост за жертвите на руската война, предупреди той. „Време е да се поиска сметка на Русия“, призова дипломатът.

Руският посланик в ООН Василий Небензя призова Събранието да гласува против резолюцията, наричайки я „опит да се легализира нещо, което според международните закони не може да бъде легализирано". Според него документът не може да има никакви правни последици.

Правото на Русия на вето в 15-членния Съвет за сигурност досега пречи най-влиятелният орган на ООН да предприеме действия по отношение на войната. В Общото събрание обаче вето няма и то до този момент е приело четири резолюции срещу нахлуването на Русия в Украйна. За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, тези на Общото събрание нямат задължителен характер, но са мерило за това къде стои светът по даден въпрос и в случая демонстрират широка опозиция на руската военна агресия, отбелязва АП.

Първата резолюция срещу войната бе приета още на 2 март, като в нея се настояваше за незабавно спиране на военните действия, изтегляне на руските части от Украйна и защита на цивилното население. Бе подкрепена от 141 държави, като пет бяха против, а 35 се въздържаха.

#ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »