Проф. Николай Витанов с пореден хитов анализ на войната в Украйна и не само

Проф. Николай Витанов с пореден хитов анализ на войната в Украйна и не само
Фейсбук
A A+ A++ A

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната в Украйна.

Ето какво написа математикът по темата в личния си профил във Фейсбук:

Кратка информация за войната за 14 ноември 2022 г.

Българската политика си я гледате. Очаква се да започнат сериите на филма Франкенщайн. Чакаме първа серия. Кои ще са в ролята на Франкенщайн в различните серии, ще видите.

Сега за войната.

Тук обемът на коментара ще расте постепенно.

Да започнем по-отдалеч. Между кого и кого е тази война? Като започна, беше между Русия и Украйна. Сега вече не е. Войната са трансформира в прокси война между Русия и НАТО с използване на украинската армия като пушечно месо. И ние сме въвлечени. Как?

Оръжейни доставки за Украйна и разходи по украинци в България. Ама тези разходи Европейския съюз ги плаща? А парите на Европейския съюз не идват ли от вноските на членовете, тоест и от нашите данъци? Е, значи сме въвлечени във войната – щем, не щем.

Следващата стъпка, дано не се стига до нея, е изпращане на „пенсионирани“ военни и след това – изпращане на части от редовната българска армия в Украйна. Дано не се стига дотам.

Така, след като сме въвлечени във войната, трябва внимателно да следим какво прави украинската страна. И какво прави? Какво казва съветникът на Зеленски Подоляк:

.....Какъв преговорен процес? Вие дойдохте, взехте нещо, а сега губите войната – ами загубете я тази война. Вие де факто не контролирате процесите в окупираните територии.....

Какъв преговорен процес? Войната продължава, нали така. Началникът на комитета на щабовете на американската армия им казва, че сега е удобен момент за преговори, защото позицията им може да се влоши, те не щат.

Аз, понеже съм изучавал математическия анализ на военни действия по американските книжки, съм съгласен с американския генерал – украинците започват да действат математически неоптимално. Но да видим, кой е прав. Украинците смятат, че ще спечелят войната.

Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г.

Ден 1

Никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаваме. Оттук нататък ще разделим фронтовата линия на няколко части и ще гледаме какво става на идеологическия фронт в Украйна и Русия и при нас. Обемът на коментарите ще расте постепенно.

Херсонският участък на фронта. Тук, от моя гледна точка руснаците постъпиха математически неоптимално. Те прехвърлиха частите си на другия бряг на Днепър за 2 дни, което срина опорката, че комуникации и снабдяване били проблем. Нещо друго има тук и ще има да го научаваме в следващите седмици и месеци. Голяма битка при Херсон засега няма да има.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият, нали така, фактчекерчета мои.

Украинската армия действа по системата на съветската армия през втората световна война – юруш без оглед на жертвите. Помнете ми думата, войната ще свърши и украинките загуби ще излязат на бял свят. Колкото и да ги криете.

Донецкия участък на фронта. Тук днес по-накратко и постепенно ще се увеличава. Виждате, че тук руската армия настъпва. Украинската отбранителна линия Бахмут – Северск държи. Руснаците обаче бавно се приближават към самия Бахмут. Знаете, че много отдавна съм ви написал, че основното сражение в тая война ще е за Словянск и Краматорск. Тъй че очакванията са за силно интензивни боеве в този участък на фронта.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. Знаете тезата ми за аматьорщината на украинската пропаганда. Едно тържествено посрещане на украинската армия в Херсон не можаха да организират както трябва. Дали имаше и стотина човека на площада. В същото време проблемите за украинската пропаганда в самата Украйна започват, защото започват демонстрации срещу липсата на ток и вода. Това вещае неприятности в украинския тил.

При руснаците е малко по-добре, но и там има силно недоволство срещу отстъплението от Херсон. Това поражда проблеми и за руската пропаганда. И за двете страни, реалните военни успехи са много важни. Така се тушират негативните настроения.

У нас нашата пропаганда е сдала богу дух. Народът вижда, че сме въвлечени във войната и че парите ни текат през Брюксел не за подобряване на нашия живот, а за поддържане на Украйна на система. Нормално е народът да е недоволен. Ненормално е пропагандата да е толкова слаба, че да не може да направи нищо срещу това. Но пропагандата не е всесилна. Тя е основана на водената политика. Водена слаба политика по украинския въпрос – пропаганда с мижави резултати.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 48)

Продължаваме с държавата. Занимаваме се толкова с нея, защото тя е централната институция в политическата система. Въпреки, че може да я държиш държавата, но контролът върху нея да ти се е изплъзнал. Как става това? Ами, който контролира улиците, контролира политиката. А този, който контролира политиката, може да отмъкване контрола върху държавата от този, който държи държавата. За малко време, за повече време или пък окончателно.

Та държавата действа върху определена територия и осъществява интересите на този, който я държи, стига хем да я държи, хем да може да я контролира. Как познаваме, че действа държавата на дадена територия. Най-напред трябва да има публична власт и тази власт да действа на съответната територия и върху всички лица на нея. За целта има управленски апарат и силови структури. Та значи, ако имаме силна мафия в дадена област, там държавата може и да не действа. Народът усеща това и казва – държавата я няма. И когато държавата започне да я няма на голяма част от страната, започват проблеми.

Така, минаваме към издръжката на държавата. Това означава наличие на данъчна система и други инструменти (като заеми) за материално обезпечаване на държавните дейности: отбрана, социални дейности, икономически дейности. При държавата имаме териториална структури, като например делене на области както при нас. И сега много интересно нещо. Важен елемент на държавата е суверенитетът – тоест върховенство на държавата на територията и и независимост в международните отношения. Има ли Дания суверенитет? Или пак има нещо гнило там.

Друг основен елемент на държавата е правото, което оформя легитимно държавната власт. Обаче като правото действа избирателно, то и легитимността на държавата се поставя под въпрос. И накрая, нещо заради което всичко тича да контролира държавата. Това е монополът върху легално приложение на сила и физическо принуждение – например възможност за лишаване на гражданите от свобода, че и от живот в някои държави.

Какво от това имаме при нас? Действа ли държавата на цялата територия на страната? Без коментар. Достатъчна ли е издръжката на държавата? Не, казва огромната част от народа. Да, казват тези, които искат държавата да е слаба и да не им пречи. Териториално делене има, суверенитетът обаче е частичен. Хайде тука да ме опровергаете – докажете ми, че държавата ни има пълен суверенитет.

Аз ще ви послушам, послушам и ще ви гътна твърденията с контрапример. Действа ли правото навсякъде и за всички? Не. И тук примери колкото щеш. Но това подкопава легитимността на държавата. Монополът върху легалното приложение на сила и физическо принуждаване – това си го има.

Така, стига днес за това.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 13)

...Цивилизацията сама по себе си могла да просъществува, само защото населението в селата имало излишък на деца над нуждата от работна сила за селскостопански дейности...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Та горната излишна работна сила отивала в градовете, където имало разделение на труда и където пусна корени цивилизацията. Да, но градовете били демографска черна дупка с ниска раждаемост, тъй, че цивилизацията се крепи на благоденствието на селата. Хващате и унищожавате селата и цивилизацията ви започва да сдава багажа. Ами, не унищожавайте селата, развивайте селските райони. Само тогава ще може да се пъчите с постиженията на цивилизацията в градовете. Просто е.

Високата раждаемост и безработицата в селските райони поддържа цивилизацията в градовете, като непрекъснато ги подхранва с човешки ресурси. Което поставя въпросът за баланса между централната власт и местното самоуправление. Но за това утре.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.


#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »