Сбъдва ли се пророчество на Дънов? Нелегални бежанци заливат ЕС, избират Балканския маршрут

Сбъдва ли се пророчество на Дънов? Нелегални бежанци заливат ЕС, избират Балканския маршрут
стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

Броят на нелегални мигранти, пристигащи в Европа, се е увеличил с две трети през последната година. Това отчита европейската гранична агенция "Фронтекс", публикувайки в понеделник данни за първите десет месеца от годината.

Над 275 500 незаконни пресичания на европейските граници са засечени между януари и октомври, което е ръст 73% на годишна база и най-високото ниво, регистрирано от 2016 г. насам.

Само през октомври около 36 500 души са пресекли незаконно границите на ЕС, с 47% повече в сравнение с октомври 2021 г.

Западнобалканският маршрут остава най-активен, като ръстът е близо три пъти спрямо миналата година.

"Фронтекс" посочва, че по маршрута, едно от отклоненията на който минава от Турция през България, броят на засечените пресичания е най-висок от пика на миграционната криза през 2015 г. насам.

Според граничната агенция той се дължи отчасти на вече познати канали, през които влизат основно мигранти от Афганистан и Ирак.

Отчасти на злоупотреба с безвизовия режим, който Сърбия поддържа с държави като Индия, Тунис и Бурунди. "Някои мигранти използват безвизов достъп, за да пътуват през летището в Белград и след това да се отправят по суша към външните граници на ЕС", пише в доклада на граничната агенция. Сърбия обяви, че ще въведе визи за граждани на Бурунди и на Тунис преди края на годината. В понеделник Европейската комисия съобщи, че продължава да разговаря с правителството за уеднаквяване на визовата политика на Сърбия с тази на ЕС.

От началото на годината по Балканския маршрут са регистрирани 128 438 незаконни пресичания на европейските граници.

"Фронтекс" уточнява, че е изпратила 500 свои служители да помагат за охраната на границите на Балканите, 135 от тях са в България.

Бум на мигранти в ЕС, Балканският маршрут е най-натоварен

Другите канали

С две трети е нараснал и трафикът през Ламанша - от ЕС към Обединеното кралство. По канала са регистрирани над 62 хил. незаконни мигранти от началото на годината. Лондон и Париж подписаха в понеделник споразумение, което ще увеличи патрулите от полицаи и от доброволци по френските плажове, за да се бори с нелегалния трафик на хора.

Мигрантите от Африка, опитващи се да стигнат до Италия, са с почти 50% повече, докато маршрутите през Западното Средиземноморие и Западна Африка към Испания, както и по източната сухопътна граница са намалели.

Най-чувствителен е спадът в Западното Средиземноморие, като броят на влезлите през Испания е намалял наполовина.

На източната сухопътна граница, откъдето влизат основно незаконни мигранти от Украйна и Беларус, напливът е намалял с 44%. Като през октомври са засечени едва 441 души, пише "Дневник".

#нелегални мигранти #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"