Дянков: Бюджет 2013 цели по-високи доходи, безработицата остава същата

Дянков: Бюджет 2013 цели по-високи доходи, безработицата остава същата
Делян Добрев, Симеон Дянков и Владислав Горанов (отляво надясно) по време на обсъждането на Бюджет 2013 в бюджетната и икономическата комисии в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджет 2013 се концентрира върху увеличаването на доходите, но очаква същите нива на заетост и безработица, обяви финансовият министър Симеон Дянков в парламента.

Депутатите от бюджетната и икономическата комисии приеха на първо четене Закона за държавния бюджет за 2013 г.

12-мата народни представители от бюджетната комисия гласуваха „за", з 4 - „против", докато в икономическата комисия бюджетът бе приет с мнозинство от 16 гласа „за", 4 „против" и един „въздържал се", предаде БГНЕС.

При гласуването не се приеха бюджетите на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Комисията за финансов надзор (КФН).

Четирима министри - Симеон Дянков, Делян Добрев, Десислава Ананасова и Тотю Младенов присъстваха в парламента за гледането на Бюджет 2013 на първо четене на съвместно заседание на двете комисии.

Поканени за участие бяха и представители на НЗОК, на Сметната палата, на съдебната власт, на профсъюзите , на работодателите.

„Макроикономическите очаквания за 2013 г. са свързани с растеж на БВП от 1,9% с основен принос вътрешното търсене," каза министър Симеон Дянков.

Предложеният за следващата година размер на приходите е на ниво от 37,5% от БВП, което представлява растеж от 6,4% спрямо програмата за 2012 г. Предвидени са редица мерки за подобряване на събираемостта на приходите, както и приоритетно финансиране на мерки в областта на социалната политика.

Тези мерки са свързани с индексация на пенсиите от 1 април 2013 г. със среден процент 9,3% за всички пенсионери и 9,8% за по-голяма част от пенсионерите, пенсионирани преди 2009 г.

„Тази мярка води до ръст на разходите с 586 млн. лв.," посочи Симеон Дянков.

Предвижда се увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. от 145 на 150 лв.

Социалната пенсия за старост се вдига от 100,86 лв. на 110 лв., а максималния размер на получаваните една или повече пенсии - от 700 на 770 лв.

Заложено е и увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения със 134 млн. лв., както и за разходите за програми, дейности и мерки по социално подпомагане със 702 млн. лв.

Бюджет 2013 предвижда и увеличаване на минималната работна заплата до 310 лв., на минималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лв., както и на осигурителната вноска за фонд пенсии с 20% за работещите в специалните ведомства, което представлява увеличение на разходите в бюджета от 218 млн. лв.

За образованието е предвидено цялостно увеличение на финансирането на политиките в сектора със 124 млн. лв., включително на единните разходни стандарти и целевите добавки за обучението на деца и ученици.

„На среща с представители на учителския синдикат към КНСБ в сряда постигнахме и допълнителна договорка за още 20 млн.лв. за вдигане на разходните стандарти," отбеляза Симеон Дянков.

Промените в областта на висшето образование предвиждат диференциация на финансирането на държавните висши училища в зависимост от качеството на обучението.

Останалите приоритетни сектори, за които е заложено увеличение на средствата, са следните: култура - с 35 млн. лв., здравеопазване - с 91 млн. лв., публична инфраструктура - с 510 млн. лв., селско стопанство - със 196 млн. лв.

„Бюджет 2013 г. провежда последователна разходна политика, което гарантира, че следващата година България ще остане сред страните в ЕС и сред една от трите европейски страни с най-ниски показатели на дълг и дефицит спрямо БВП," похвали се Симеон Дянков.

„Този бюджет фокусира управленските недостатъци на правителството на ГЕРБ за целия мандат. Недостатък на Бюджет 2013 г. е, че няма буфери. Обяснимо е това, защото буфери се използват, когато има достатъчно налични ресурси. Очаквам, че прогнозата няма да се сбъдне и дефицитът няма да е какъвто е заложен," заяви в изказването си депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Според него предложеният бюджет е „бюджет на полугодието" и предвидените разходи са нереални.

„Не устояхте на изкушението да направите предизборен бюджет с предизборни харчове. Първа задача на следващия кабинет ще е да ремонтира бюджета," констатира Йордан Цонев в рамките на дискусията по Бюджет 2013.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #Бюджет 2013 #икономическа комисия #бюджетна комисия #БВП #образование #здравеопазване #Комисия за финансов надзор #КФН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"