БСП напуска Общинския съвет в Кърджали заради ген. Делов

БСП напуска Общинския съвет в Кърджали заради ген. Делов
Генерал Васил Делов трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но в неделя общинските съветници от ДПС блокираха номинацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП напуска Общинския съвет в Кърджали заради скандала с почетното гражданство на ген. Васил Делов.

Групата съветници на БСП решили да се оттеглят от работата на Общинския съвет по време на среща, на която трябвало да се анализира напрегнатата политическа и обществена ситуация заради скандала в Кърджали, предаде БГНЕС.

Причината за това решение е отказът на групата на ДПС в последния момент да подкрепят предложението за удостояване на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали.

„БСП - Кърджали твърдо стои зад позициите, изразени от централното ръководство на БСП като остро осъжда провокацията от страна на общинските съветници на ДПС на 21 октомври," се казва в обръщение на местната централа на лявата партия, разпространено в четвъртък.

Членовете на БСП в Кърджали подкрепят предложението на партийното ръководство за незабавно обявяване на Указ за присъждане посмъртно на ген. Васил Делов с най-високото държавно отличие „Орден Стара планина с мечове", защото това бил „единственият път да се покаже държавническо отношение към скандала".

Социалистите настояват в най-кратък срок правителството да отговори на обществените очаквания.

„На този етап няма условия за участие на съветниците от БСП в работата на Общинския съвет, ние не приемаме тежкия удар върху държавността, който колегите от ДПС нанесоха. Настоявме виновният за казуса да понесе своята политическа и морална отговорност," заяви областният лидер на левицата Милко Багдасаров.

Той допълни, че се очакват и ясни отговори за причините, отключили провокацията, и визира представената в последните дни преди юбилея подписка на 340 души. Тя съдържаше обръщение към кмета на Кърджали Хасан Азис и председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа точката за присъждането на почетното звание на освободителя ген. Васил Делов да отпадне от дневния ред на тържествената сесия.

„Кой е внесъл подписката, кой е подготвил листовете, кой в групата на ДПС е предложил да се гласува „въздържал се", това трябва да излезе наяве," настоя Милко Багдасаров.

Председателят на местната структура на ГЕРБ Илия Илиев обяви, че общинските съветници от партията няма да се оттеглят, но все още се обмислят варианти как да изразят острата си реакция спрямо случая.

Илия Илиев уточни, че при три последователни отсъствия от заседанията на местния парламент или пет за цялата година, липсвалите се самоизключват и местата им се попълват от следващите в кандидатската листа.

„Не разбирам какво искат да кажат от БСП с този акт, само новина ли да произведат за медиите," изрази недоумение Илия Илиев.

ГЕРБ и БСП иначе се обединиха и в настояването си за почетното гражданство на ген. Васил Делов, и в последвалите остри критики към поведението на общинските съветници от ДПС.

#Кърджали #БСП #ДПС #ГЕРБ #ген. Васил Делов #почетно гражданство #общински съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници