Лавров: САЩ и НАТО се опитват да усвоят Азиатско-Тихокенаския регион и да го милитаризират

Лавров: САЩ и НАТО се опитват да усвоят Азиатско-Тихокенаския регион и да го милитаризират
стоп кадър/24Россия
A A+ A++ A

НАТО престана да говори за своята отбранителна същност и сега има претенции да играе водеща роля в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това заяви пред журналисти днес в Пномпен руският министър на външните работи Сергей Лавров след участието си в срещата на върха на АСЕАН, предаде ТАСС, цитирана т БТА.

Лавров изрази мнение, че НАТО е била отбранителен алианс, когато са съществували СССР и Варшавският договор. След това, когато и двете вече ги е нямало, според Лавров, не е било понятно от кого се отбранява НАТО. Външният министър добави, че НАТО е доближила своята отбранителна линия до руските граници на няколко пъти, а на срещата на върха на алианса в Мадрид НАТО е обявила, че носи глобална отговорност и че сигурността на Евроатлантическия и на Индо-Тихоокеанския регион е неделима.

Външният министър на Русия добави, че САЩ и НАТО се опитват да усвоят и Азиатско-Тихокенаския регион и да го милитаризират.

Той каза, е съвместно изявление от срещата на върха на АСЕАН не е било прието, защото американската страна и нейните партньори са настоявали за включване в него на неприемливи оценки за ситуацията в Украйна и около нея.



#Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »