Дни преди взрива на „Северен поток”: Мистериозни кораби плували наблизо

Дни преди  взрива на „Северен поток”:  Мистериозни кораби плували наблизо
стоп кадър/glas.ru
A A+ A++ A

Няколко дни преди взрива в газопроводите на "Северен поток" в района на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени датчици за проследяване на местоположението. Това съобщи компанията SpaceKnow, която е анализирала спътниковите снимки.

Аналитиците са открили 25 плавателни съда, минаващи в района няколко дни преди изтичането на газ, но само на два от тях транспондерите не са работели. Според директора на SpaceKnow Джери Яворницки това означава, че те са се опитвали да скрият информацията за своето местоположението и маршрутите.

Според Wired става дума за големи кораби - дължината на всеки от тях е от 95 до 130 метра, които са задължени да имат и да използват транспондери, за да избегнат възможен сблъсък с други плавателни съдове, пише "Сега".

SpaceKnow е предала резултатите от своето изследване на представители на НАТО, които разследват изтичането на газ. От НАТО са отказали коментар. Източник на Wired в НАТО е подтвърдил, че алиансът е получил информация от SpaceKnow и че спътниковите снимки могат да бъдат полезни за разследването.

Както "Сега" писа, на 26 септември в Балтийско море имаше изтичане на газ в двата газопровода на "Северен поток-1" и в един от газопроводите на "Северен поток-2". На един от газопроводите на "Северен поток-1" са открити две дупки с дълбочина до 5 метра.

Евросъюзът смята, че "Северен поток" е умишлено повреден. Шведската полиция, която изследва мястото на изтичане, заяви, че газопроводите са повредени от взрив.

Засега страните се въздържат да обвиняват когото и да било за взривовете. Руският президент Владимир Путин обвини за случилото се "аглосансонците", а руското министерство на отбраната - Военно-морските сили на Великобритания. Британското министерство на отбраната категорично отрича това.

Руски военни кораби са били забелязани малко преди взривовете в близост до газопроводите "Северен поток", съобщи CNN, позовавайки се на източници от западни разузнавания. Те са наблюдавани в понеделник и вторник, а експлозиите станаха на 26 септември /понеделник/. Не е ясно дали те имат нещо общо със случилото се, но следователите вече проучват информацията. Руски подводници също са били наблюдавани недалеч от тези райони миналата седмица, добавя един от служителите на разузнаването.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай