Тайните на засекретените съветски военни обекти (ВИДЕО)

Тайните на засекретените съветски военни обекти (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Любителите на конспиративните теории постоянно говорят за секретни военни обекти от времето на съветския съюз. Какви тайни крият те и съществуват ли наистина? Правени ли са ужасни експерименти в лаборатории и оправдана ли е лошата им слава, която често им се приписва?

ТЕРРА-3

Според теориите на конспирацията, това е секретна лазерна инсталация от съветската епоха, която е разработена за унищожаване на космически обекти. С нейна помощ през 80-те години на миналия век многократно са унищожавани неидентифицирани летящи обекти, а останките им са изследвани от съветските учени. Чужди източници пък твърдят, че лазерът е използван за обстрел на американски совалки. Някои смятат, че прочутият Challenger през октомври 1984 г. (година и половина преди смъртта му) попада под ударите на лазера.

Терра-3, известен още като Т-3 или Обект 2505, е наистина секретна лазерна машина, създадена в съветско време. А останалото далеч не е толкова вълнуващо, колкото смятат конспираторите. През 60-те години възниква идеята за използване на лазери за унищожаване на бойни глави на балистични ракети. За да се тества тази идея, на полигона Сари-Шаган в Казахстан е построена инсталацията Терра-3. Въз основа на резултатите от тестовете, се предвижда изграждането на цяла система от лазерни батареи за защита на СССР от ядрена атака. Но до 1977 г. се оказва, че мощността на лазера е недостатъчна за унищожаване на бойни глави. Проектът е прекратен.

За Терра-3 е физически невъзможно да стреля по нещо точно (независимо дали е НЛО или американския Challenger): комплексът за насочване никога не е завършен. До началото на 80-те години по-голямата част от работата е прекратена и инсталацията е консервирана. В момента "Терра-3", както повечето обекти на тестовия полигон Сари-Шаган, лежат в руини и са почти напълно разглобени от местните жители за цветни метали.

ПНИЛ-52

Според теориите на конспирацията, ПНИЛ-52 е лаборатория за разработване на бактериологично оръжие. Някои твърдят, че тук са извършвани експерименти върху хора. А случайното изтичане на опасни материали довежда до жертви както сред персонала, така и сред жителите на близките населени места. Различни са мненията какво точно е разработвано в лабораторията. Но много любители на конспирацията твърдят, че това са нови видове микроорганизми, непознати на науката.

В действителност ПНИЛ-52 (Полева изследователска лаборатория № 52) наистина изучава бактериологични оръжия. Мястото за нея е избрано възможно най-безопасно: самотен остров, отдалечен от населени места. Горещият сух климат на района бързо убива бактериите, които се активират по време на тестовете.

Експерименти върху хора в лаборатория не са провеждани (само върху животни). Нищо неизвестно на науката не е изследвано. Става дума предимно за видове антракс. Не се случва нито един пробив на инфекция извън тестовата площадка. През 1992 г. лабораторията е закрита и в момента е напълно изоставена. Всички проучвани материали са унищожени, а оборудването изнесено.

Ямантау

Най-скромните и трезвомислещи (ако думата "трезвомислещи" изобщо може да се приложи към теоретиците на конспирацията) смятат, че под връх Ямантау се намира личният бункер на руския президент. Там той трябва да намери убежище в случай на избухване на Трета световна война. По-упоритите теории говорят за цял подземен град, където каймакът на обществото трябва да се скрие от апокалипсиса и след това да възстанови цивилизацията от нулата.

Има и версии, че там се намира склад на особено важни стратегически резерви. Теоретиците на конспирацията не забравят да припомнят, че "яман тау" на башкирски означава "лоша планина" и местните избягват да ходят там. Има и много теории за появата на името: от находища на радиоактивна руда, до аномална зона, където пространството и времето са изкривени.

Какво всъщност се намира под планината Ямантау, за съжаление, не е известно със сигурност. Но се знае, че в подножието му има минно-обработващ комплекс, от който голям тунел отива в планината. Всъщност Ямантау не е военен обект. Всички военните части, разположени около него, сега са неработещи, а единствените, които охраняват подходите към планината, са обикновени горски служители (планината се намира на територията на резервата Южен Урал). Най-вероятно, там наистина се добива руда, но не радиоактивна. Еколози, включително чуждестранни, многократно посещават Ямантау, но не откриват повишен радиационен фон.

Версията за наличието на големи съоръжения от стратегическо значение е малко вероятна, тъй като инфраструктурата не е подходяща. Само прост двулентов път води до планината. Няма железопътни линии, летища и хеликоптери. Движението на повече от няколко камиона с руда на ден нагоре или надолу по планината е изключително трудно.

Ямантау не може да бъде бункерът на Путин поради своята отдалеченост. В случай на ядрена война основният удар ще бъде нанесен внезапно, за 10-20 минути. Може да се избяга от столицата само чрез подземна мрежа от тунели или хеликоптер, защитен от последствията от ядрена експлозия. И да, башкирите наричат Ямантау „лоша планина“, защото на нея тревата не расте и има много мечки. Поради това пашата на едър рогат добитък по склоновете му (с което се препитават местните) е безсмислена и опасна.

Източник: "Труд"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »