Докога?! ВиК - Пловдив поиска драстично поскъпване на водата

Докога?! ВиК - Пловдив поиска драстично поскъпване на водата
Pixabay
A A+ A++ A

ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с 32% от следващата година, стана ясно по време на общественото обсъждане на бизнес плана на дружеството в КЕВР. Ако регулаторът го одобри, пловдивчани ще плащат 2,95 лева за кубик вместо 2,23 лв с ДДС.

Според експерти на омбудсмана предлаганото увеличение е недопустимо, особено в условията на кризи. Те подчертават, че цената на водата в пловдивско ще бъде увеличена и през 2026-та година с още 62%, като един кубик ще струва 3,61 лева.

В обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения населени места, в които водоснабдяването не е нормализирано. Недопустимо е бедстващи граждани, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която освен всичко, е и с лошо качество“, заяви проф. Диана Ковачева.

Тя припомни също, че през годините цената на водата, предоставяна от местното дружество, се е повишила няколко пъти, но качеството й продължава да е незадоволително, в подкрепа на което са десетки жалби, получени в институцията на омбудсмана от жители на с. Брестовица, с. Свежен и др.

Водното дружество не постига 11 от определените с решение на КЕВР от май миналата година прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които „общи загуби на вода“, „Рехабилитация на водопроводната мрежа“, „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, пише омбудсманът.


#ВиК - Пловдив #вода #драстично поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »