Внимание! Ето как мошеници мамят с дърва за огрев старите хора!

Внимание! Ето как мошеници мамят с дърва за огрев старите хора!
Pixabay
A A+ A++ A

Изобретателни измамници и наивни пенсионери. От тази комбинация губещият е ясен и поредната схема категорично го доказва. В Кюстендилска област едните печелят лесни пари, а другите се разделят със спестяванията си чрез актуалните в момента дърва за огрев.

При схемата мнимите търговци използват най-вече страха и беззащитността на възрастните хора. Стоварват дървата пред домовете им и буквално ги принуждават да ги закупят. Всичко това става или без да им дават никакъв документ, или им дават такъв с невярно съдържание.

Схемата е следната. Мнимите търговци пристигат пред дома на възрастни хора и арогантно им заявяват, че им доставят дърва, разказват потърпевши. Бързат да ги разтоварят и веднага търсят парите от сащисаните възрастни хора.

„След това ги изнудват да заплатят дървесината. Ако не я заплатят, ги принуждават да натоварят обратно дървесината в автомобилите. Физически лица се представят, че едва ли не кметът ги е изпратил. Имаме случай, в който в Рила казват едва ли не, че ги е изпратил игуменът на Рилския манастир. По този начин лъжат хората”, обясни Здравчо Тодоров, директор на РДГ Кюстендил.

Извършителите се знаят, но е трудно вината им да бъде доказана, защото са подготвени документално. Практически те разполагат със законно закупена дървесина, за която имат документ. И винаги се измъкват, ако бъдат проверени.

„Те я купуват законно, но незаконно я продават. Там, където продават, те може и на същата цена да я продадат, схемата е, че дават по-малко количество. Тоест лъжат възрастната баба, че са й стоварили 5 кубика, а всъщност те са стоварили 3 кубика и разликата от 2 кубика си остава за тях, като чиста печалба. Сива икономика”, обясни Здравчо Тодоров.

Измами засега са засечени в няколко села в Бобов дол, Сапарева баня и Дупница. Сред хората притеснението е голямо, защото много трудно се отказва на фалшивите търговци на дърва заради агресията, с която подхождат.

За измамната схема от Дирекцията по горите в Кюстендил са уведомили полицията и общините в региона.

„Да не купуват от съмнителни хора. Да се внимава много с тези доставчици на дървесина, които реално са измамници”, предупреди Здравчо Тодоров.


#дърва за огрев #измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай