Москва запазва претенциите си над Херсон

Москва запазва претенциите си над Херсон
A A+ A++ A

Кремъл все още смята, че цялата украинска област Херсон и нейната едноименна столица принадлежат на Русия въпреки отстъплението на руската армия от тази област, за която Москва твърдеше, че е анексирана през септември, предаде АФП.

Херсонска област "е субект на Руската федерация", каза говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков в петък. „Не може да има промяна“, добави той в първия коментар на руското президентство след обявеното в сряда изтегляне на силите на Кремъл от Херсон.

Песков добави, че руското президентство "не съжалява" за грандиозната церемония по анексирането, която оглави Владимир Путин през септември, когато той провъзгласи четири региона на Украйна, включително Херсон, за част от Русия.

Песков, от друга страна, отказа да коментира директно изтеглянето от Херсон, след девет месеца военна кампания в Украйна и предвид че този град беше единствената украинска областна столица, която беше превзета, посочват наблюдатели.

Обявеното изтегляне бе предшествано от решението на Владимир Путин от 21 септември, който нареди мобилизирането на над 300 000 резервисти именно за консолидиране на руските линии.

Руският президент също предупреди, че Русия ще защитава „с всички средства“ това, което сега смята за своя територия, намеквайки за прибягване до ядрени оръжия.

Москва казва, че изоставя десния бряг на Днепър, където се намира град Херсон, за да консолидира позициите си от другата страна на реката, естествена бариера.

Същевременно Песков уточни, че Владимир Путин няма да отиде на срещата на Г-20 в Индонезия следващата седмица, защото графикът му не го позволява.

"Решението беше взето лично от държавния глава, то е свързано с неговия дневен ред и необходимостта той да бъде в Русия", каза говорителят Дмитрий Песков. той уточни, че Владимир Путин също не е планирал да изпраща съобщение чрез видеоконференция до участниците в Г-20.

Ден по-рано това Кремъл посочи, че делегацията на Москва в Индонезия ще бъде водена от ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров, който също трябва да отиде на срещата на върха на Асоциацията на южноазиатските нации този уикенд в Камбоджа.

Съобщението за отсъствието на Владимир Путин дойде след няколкомесечна несигурност около посещението на руския президент на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Г-20, организирана на 15 и 16 ноември от Индонезия.

Това отсъствие от най-важното събиране на световни лидери от началото на пандемията COVID-19 илюстрира нарастващата изолация на Москва на международната сцена, причинена от влизането на нейните войски в Украйна в края на февруари, коментира АФП, цитирина от "Труд".


#Москва #Херсон #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"