Джамията в Кърджали не побра стотиците мюсюлмани, дошли за молитва

Джамията в Кърджали не побра стотиците мюсюлмани, дошли за молитва
Джамията в Кърджали се оказа твърде тясна, за да побере стотиците мюсюлмани, дошли за тържествената молитва, с която започнаха 4-дневните празници за Курбан Байрам. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джамията в Кърджали се оказа твърде тясна, за да побере стотиците мюсюлмани, дошли за тържествената молитва, с която започнаха 4-дневните празници за Курбан Байрам.

Много от богомолците останаха отвън, събуха обувки и изчакаха прави службата, стъпили върху традиционните молитвени килимчета, предаде БГНЕС.

Настъпването на свещения за мюсюлманите празник бе оповестено от имамите в 340 джамии и месчити в Кърджалийска област.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед отбеляза в проповедта си, че на този ден се почита жертвоприношението на пророка Ибрахим, който искал да принесе в жертва на Аллах сина си, но след като той го спрял, бащата пратил коч.

Затова традицията повелява заможните да колят жертвени животни. Тази година във всички районни мюфтийства в България ще бъдат принесени в жертва по 9 големи животни, а месото им ще бъде раздадено на бедните, заяви по-късно висшият духовник.

В приветствието си към богомолците кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че мюсюлманите в страната преживяват тежки дни. Той призова за толерантност и единство, както и за преданост и вярност към родината България.

По-късно Хасан Азис отказа всякакви коментари около скандала с отказа на съветниците от ДПС да подкрепят удостояването на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов със званието „Почетен гражданин“ посмъртно.

Десетки ромски деца окупираха входа на джамията в очакване на пари и почерпка с вафли и бонбони.

#Шабанали Ахмед #ген. Васил Делов #кмет на Кърджали #Хасан Азис #Курбан байрам #джамия #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници