Радев: Партиите да намерят диалога и да съставят редовно правителство

Радев: Партиите да намерят диалога и да съставят редовно правителство
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и политическо лидерство и с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Всеки може да говори празни приказки "как иска да спаси българските граждани от студа, от глада, от страшната зима". Това каза президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, предаде БТА.

Това е още един стимул и подканване към политическите партии да си влязат в ролята най-сетне, да намерят диалога, компромиса, консенсуса да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика по доходите и за развитието на българската икономика, заяви президентът.

Държавният глава нарече безпочвени спекулации мнения, че се стреми към цялата власт. „Аз съм длъжен да спазвам Конституцията и да държа за разделението на властите и да не давам повод за тези безпочвени спекулации, че президентът узурпира и се стреми към цялата власт. Нищо подобно“, заяви Радев. Всеки ден аз се моля и ви я давам, няма кой да я поеме или има страх, и това е истинската причина, страх в партиите да поемат властта през зимата, а това не е честно спрямо българските граждани, каза държавният глава.

Относно искането служебното правителство да внесе бюджет за следващата година, Румен Радев посочи, че бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството, а такова в момента няма.

Радев отбеляза, че няколко пъти е канил министър-председателя и министъра на финансите по темата. Той отбеляза, че е настоявал да се внесе базовият бюджет, вариантът с 6,6 процента дефицит, защото ако се говори за 3 процента дефицит, този вариант е невъзможен в сегашното състояние на инфлация.

Министър-председателят заяви, това е виждането и на правителството, че не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите, защото това е дългосрочна политика, тя е обвързана и с тригодишната бюджетна прогноза, с икономическото развитие, със структурата на българската икономика и с визията как ще се развива, отбеляза президентът.

Румен Радев каза също, че досега служебно правителство никога не е внасяло закон за годишен държавен бюджет. Единственото, което е правило, е да внесе актуализация към годишния бюджет. Не че нашите пенсионери не заслужават, те заслужават много повече, въпросът е механизмите, по които това става, дали са добре обмислени или са механизми на предизборно наддаване, каза президентът. Политическите партии и лидери, които в момента най-много настояват да се внесе базов бюджет, те отрекоха този подход. Когато служебното правителство миналата година внесе такъв базов бюджет, същите хора го отхвърлиха и казаха „не ни интересува вашият вариант, изобщо не ни занимавайте с тези неща, ние можем да си направим бюджет, затова въвеждаме удължителен закон“, те въведоха тази практика, посочи президентът. Даже някои политически лидери само допреди седмица казваха да не се помисля служебното правителство да разработва и да внася бюджет. На същите лидери може би им „замириса“ на избори и сега тичат пред вятъра и казват „ние мислим за гражданите, внасяйте веднага бюджет“, добави Радев . Трудно с такива нагласи, с такива политики може да се стигне до нещо продуктивно, обобщи президентът и заяви, че въпросът може да се реши с диалог.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници