Евгений Пригожин: "Вагнер" ще обучава доброволци за руско-украинските граници

Евгений Пригожин: "Вагнер" ще обучава доброволци за руско-украинските граници
A A+ A++ A

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза днес, че неговата организация ще обучава доброволци и ще изгражда укрепления в две руски области, които граничат с Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Частната военна компания "Вагнер" помага и ще помага на населението на граничните територии (в близост до Украйна) да получи обучение, да изгради съоръжения, да подготви хора и да организира доброволчески отряди“, каза Пригожин, цитиран от пресслужбата на неговата компания "Конкорд".

Според шефа на "Вагнер" тези нови дейности вече са започнали в руските Белгородска и Курска област, където в последните месеци често избухват пожари, които според Москва са резултат от удари на украинската армия. Целта, според Пригожин, е да се изградят "укрепителни съоръжения и центрове за обучение на доброволци в граничните райони". "Който иска мир, се готви за война. Винаги трябва да сте готови да защитите земята си", добави той.

От 2014 г. насам наемниците от "Вагнер" са обвинявани, че служат на интересите на руския президент Владимир Путин в много конфликтни зони - Сирия, Украйна, Южна Африка и Южна Америка, пише БТА.

През последните месеци групата активно действа на фронта в Украйна в подкрепа на руската армия. За ръководителя ѝ се твърди, че обикаля руски затвори, за да вербува затворници да се бият в Украйна срещу намаляване на присъдите.

През септември 61-годишният Евгений Пригожин, който години наред отричаше, че има нещо общо с Вагнер, призна, че е основал частната военна компания. А тази седмица се похвали, че е извършил операции за оказване на влияние върху изборите в САЩ. Сега той действа съвсем открито в Русия което говори за увеличаване на влиянието му след започването на инвазията на Русия в Украйна и началото на военната мобилизация в страната. През октомври Пригожин показно откри в Санкт Петербург централата на частната си военна компания.

#Евгений Пригожин #Вагнер #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"