Плевнелиев и Аббас искат консенсус между Израел и Палестина

Плевнелиев и Аббас искат консенсус между Израел и Палестина
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с палестинския си колега Махмуд Аббас в Рамала. Снимка: МС
A A+ A++ A

Необходимо е незабавно подновяване на преките преговори за постигане на консенсус между Държавата Израел и Палестинската автономия.

Около тази позиция се обединиха президентите на България и Палестинската автономия Росен Плевнелиев и Махмуд Аббас на срещата си в Рамала, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Махмуд Аббас изрази позицията на Палестинската автономия за спазване на поетите международни ангажименти от страна на Израел и придържане към споразуменията от Осло.

По думите му, това е необходимо условие за постигането на напредък в преговорите по въпросите за взаимното признаване, за статута на Ерусалим, за съдбата на палестинските бежанци, както и за определянето на общата граница, водните ресурси и сигурността.

По думите на президента Аббас, Палестинската автономия иска да получи статут на страна нечлен на ООН.

„Тази стъпка не е в противоречие с Близкоизточния мирен процес, нито представлява алтернатива на преките преговори," заяви Махмуд Аббас.

От своя страна, Росен Плевнелиев посочи, че България ще подкрепи усилията на ЕС за изработването на обща позиция на съюза, след като се запознае с конкретния текст на палестинската молба до ООН.

Държавният глава подчерта, че България ще продължи да насърчава задълбочаването на икономическото сътрудничество и връзките между търговско-промишлените палати на България и Палестина. Според него, особено перспективни са възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в сферите на машиностроенето, фармацията и инфраструктурата.

Росен Плевнелиев отбеляза също така, че България е изразила принципната си подкрепа за Плана за действие и Преходното споразумение за асоцииране на Палестина с ЕС.

Президентът потвърди и българската подкрепа за действията на Европейската комисия за облекчаване на положението на населението на Западния бряг.

Плевнелиев потвърди позицията на България за незабавно прекратяване на насилието в Сирия, което въвлича сирийското население в гражданска война и създава опасност от хуманитарна катастрофа.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Израел #Палестина #Палестинска автономия #Махмуд Аббас #президент на Палестинската автономия #България #ООН #ЕС #машиностроене #фармация #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници