Над 500 украински бежанци се вдигнаха на протест в в Кранево: Не искат в държавни бази

Над 500 украински бежанци се вдигнаха на протест в в Кранево: Не искат в държавни бази
БНР
A A+ A++ A

Около 500 украински бежанци, настанени в хотели в Кранево, излязоха на мирна демонстрация, за да изразят желанието си да не бъдат преместени в държавни бази.

Пет дни преди края на програмата, подпомагаща живота им в частни бази, те не знаят каква е съдбата им, накъде ще продължат, а това са предимно майки с деца, младежи, възрастни хора, които днес благодарят на българското правителство за грижите, но и се молят – да останат, където се интегрират. За тях Кранево е втори дом, казва Оксана Арленко, организатор на митинга пред хотел Фрегата, предаде БНР.

Художественият ръководител Наталия Воронцова от Запорожие е тук с група от 80 души, 40 от тях са деца. Някои са без родители, за тях отговаря тя и е много трудно да организира преместване.

В курортното село от община Балчик в хотели са приютени около 1000 души.

Съгласни сме да работим според условията за държавните бази, за да не бъдат местени хората. Проблемът е, че днес е 10 ноември, ще може ли за пет дни тези хора да бъдат преместени, няма никакви указания – коментира Вера Николова – управител на един от базите в Кранево.

В област Добрич няма подходящи държавни бази, коментираха от Областния кризисен щаб.

По данни на БЧК Добрич в хотели в областта са приютени около 2000 украинци. В момента се изпълнява програмата за зимно подпомагане с нехранителни продукти.


#протест #украински бежанци #Кранево #държавни бази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »