Синдикатите подкрепиха ПП, искат проектобюджет от служебния кабинет

Синдикатите подкрепиха ПП, искат проектобюджет от служебния кабинет
A A+ A++ A

Служебното правителство да изготви и внесе в Народното събрание проектобюджет за следващата година, вместо удължаване действието на сегашния и през първите 3 месеца на 2023 г. Около това становище се обединиха на среща в парламента от „Продължаваме промяната“, КТ „Подкрепа“ и КНСБ в рамките на консултациите, които провежда втората по големина политическа сила.

Двата синдиката поискаха увеличаване на минималната работна заплата от следващата година с 50% спрямо средната или от 710 на 860 лв. От ПП се съгласиха с това искане, предаде БНТ.

Съпредседателят на партията и бивш финансов министър Асен Василев подчерта, че подобно предложение е залегнало в техните приоритети. Според него, прогнозите на Министерството на финансите са силно консервативни и не отразяват реалната финансово-икономическа картина в страната. Той подчерта, че техния анализ показва ръст на БВП от 4%, вместо 2,9%, прогнозиран от МФ.

По думите на Василев инфлацията ще бъде над 12%. На тази база той изчисли, че ще има 11 млрд. лв. повече приходи от заложените в прогнозата на финансовото ведомство, с които могат да бъдат продължени и доразвити политиките, започнати от кабинета „Петков“ и през 2023 г.

Синдикатите поискаха въвеждане на необлагаем минимум, но от „Продължаваме промяната“ не се съгласиха. Асен Василев посочи, че тяхната философия е да не се пипат данъчните ставки. Синдикатите настояват и за увеличение на заплатите на държавните служители спрямо инфлационните процеси. От ПП отговориха, че в техния проект за бюджет има предвидени политики в тази посока.

БСП не убеди ГЕРБ за бюджета

БСП и ГЕРБ проведоха среща за държавния бюджет за 2023 г. Инициативата е на левицата. От БСП настояват да бъдат направени промени в закона за удължаване на държавния бюджет между двете четения. Целта е да се добавят повече социални разходи.

Левицата настояват да се увеличи минималната работна заплата до 850 лева или 50% от средната за страната. При възможност настояват да се сложи и таван на цените на тока, парното, газа и водата за битови потребители.

От своя страна ГЕРБ-СДС подкрепят действията на служебния кабинет да не внася нов бюджет а закон за удължаване на настоящия. Формация още веднъж затвърди вижданията си за по-консервативна бюджетна политика, при която разходите да са съобразени с приходите.

Все пак двете партии ще обсъдят дали има възможност за сближаване на мненията по част от предложенията.

#синдикат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »