Махленски скандал в НС! Герг Георгиев към Рашков: "Комунистически милиционер!", той му отвърна: "Нещастник"

Махленски скандал в НС! Герг Георгиев към Рашков: "Комунистически милиционер!", той му отвърна: "Нещастник"
Колаж: Novinite.bg
A A+ A++ A

Изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев за трагедията с граничния полицай Петър Бъчваров провокира лют скандал в пленарна зала. Високо напрежение избухна между Маноил Манов и Георг Георгиев от ГЕРБ и бившия министър Бойко Рашков.

Манов атакува Демерджиев, че за трагедията на границата сочи за виновен всеки друг, но не и себе си. Излиза, че вие сте най-невинен, а точно вие сменихте състава на гранични войски, изригна депутатът. Вие търсите виновни, ако не е оградата, някой друг, ако не е поддръжката, ще е нещо друго, разгневи се той.

Аз мога да ви кажа кой е виновният, той е в залата, това е бившият министър, преди вас. От тази трибуна часове наред говорихме, че поддръжката на съоръжението не трябва да отива в МВР, но от другата страна имаше 70 милиона. И отиде там. И сега не работело. Нямало персонал, нямало капацитет. Г-н министър, когато в МВР е министър човек, който никога не е обличал тази униформа, г-н Рашков, е много трудно да не го подвеждат и той да не подвежда нас”, отсече Манов.

Ако високо проходимите Ленд Роувър не ви харесват, то нека да вземеме Лада Самара, Уаз, Нива. Вие казвате, че тези коли били най-големите трошки на света. Това не е вярно. Защо не казахте на БСП, че участъкът от оградата, за който се говори, е построен по тяхно време. Вие като министър казвате, че ще раздадете автомати на хората. Вие давате ли си сметка какво може да настъпи, ако те наистина не са подготвени, а ние им раздадем автомати?, попита той.

Вие казвате, че не е важно оборудването, защото изстрелът не знам къде бил и така нататък. Оборудването за личната зашита на граничните полицаи е изключително важно и не само заради чисто технологичната защита, а защото в системата на МВР редовият служител има нужда от няколко неща - доверие в ръководството, доверие в екипировката и силна мотивация да работи, отбелязва Лупа.бг.

Кое от тези три неща вие наследихте от предния министър. Искам да ви питам как оценявате прословутата реформа на 98% завършила и влияе ли тя върху това днес", продължи Манов.

Защо две години не са назначени хора в гранична полиция? Имате недокомплект. Защо няма конкурси. Персонално към вас мога да заявя следното. И днес ни спестявате някои неща. Снощи над 900 човека са се опитал да влязат в България, разкри острието на ГЕРБ.

На Вълчи дол групата мигранти е замеряла полицаите с камъни. Няма нужда да ни ги спестявате тия неща. Манов заяви, че ГЕРБ ще поиска оставката на Демерджиев. Според него има само добри намерения, четири-пет ходения до границата, два от случаите с трагични причини , и нито едно действие, изрази недоволството си Манов.

Думите му предизвикаха Бойко Рашков, който също отвърна в същия тон:

Използва се трибуната, за да се говорят неистини. Току що бях обвинен, че съм виновен за случилото се онзи ден, тези политически нелепици трябва да има край. Произнесоха се лъжи - 70 милиона лева за ограда. Герб похарчи повече от 200 милиона лева за съоръжение, което пропуска и зайците и не препяства преминаването на мигранти в нашата страна.

Покрай тази ограда с подобни мрежи, в които може да хващате само дребни животни, нищо друго не може да постигнете. Това е истинската причина да се направи отвор по най-лесния начин и да преминават мигранти, с които да се занимава цялото общество. В момента си измисляте неща и заблуждавате цялата общественост. 5 милиона лева бяха отпуснати с тази цел да се възстанови това съоръжение, за което не бяхте положили никакви грижи. Получихме го в окаяно състояние, контрира бившият вътрешен министър.

След това думата взе Георг Георгиев от ГЕРБ. „Не чух в тази зала да се говори за комунистически милиционер и следовател, за да може някой да се припознае. Във времето, в което адресираше станалия вече известен с незаконните си арести Рашков, беше построено съоръжение, за целта на което бяха отпуснати над 300 милиона лева европейски средства, които бяха израз на доверието в България и начинът, по който тя пазеше границите си.

Защото, когато управляваше ГЕРБ с премиер Борисов миграцията клонеше към нула. И във времето, в което говорят тези от лявата ми страна, две години управлявахте, в което това съоръжение не беше пипнато да се поддържа“, заяви от трибуната Георг Георгиев.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че по времето на Борисов страната ни е имала отлична комуникация с Турция, благодарение на което границата се е управлявала перфектно, което е било отчетеното и от европейските ни партньори. „Статистиката е много правилна.

Във времето на управлението на служебните и редовното правителство от миналата година миграцията се покачва с хиляди и ние ги виждаме по улиците. Няма как сега да излиза тук някой и да се обяснява, явно припознал се в укорите и с право.

Единственото за което той имаше истина в думите си, защото разсипването на българската граница е пряка функция от бездействието е некадърното управление на един човек, който правилно се припозна във всички грешки.

Един човек, който ще остане като неказокнно арестувалия лидер на опозицията в модерни времена. Един човек, който се опита с комунистическите си методи да върне България във времето, в което е свикнал – комунизъм и сатрапщина“, натърти Георгиев.

Бойко Рашков пък му отвърна от мястото си в залата: ”Нещастнинк”. Не съм специалист по МВР, нито и по военните дела, но съм свидетел как се постигна споразумение, бил съм на споразумението, когато със стискане на мъжки ръце се спря мигранският поток, каза председателят Вежди Рашидов, визирайки споразумението между Борисов и Ердоган.



#скандал #НС #Бойко Рашков #Георг Георгиев #Иван Демерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »